След поредния дебат - изглежда Макрон ще убеди французите

1350
След поредния дебат - изглежда Макрон ще убеди французите
Снимка: Getty Images/Guliver

Снощи се проведе последния телевизионен дебат между двамата кандидати за президентския пост във Франция преди балотажа в неделя. Диспутът между двата тура на президентските избори е традиция във френския политически живот от 1974 година и понякога е решаващ за изхода от надпреварата.

Още в началото двамата съперници кръстосаха шпаги, като Льо Пен обвини Макрон, че е любимо дете на системата и на елита, а той ѝ отвърна, че стратегията ѝ е да говори лъжи. Заради социологическите проучвания, даващи вече сериозно предимство на Макрон - одобрение от 60%, Льо Пен се опита да наклони везните в своя полза, като коренно промени някои от основните си политически приоритети през последните дни. Тя спря да говори за излизане от ЕС, което бе едно от основните ѝ заявления по време на предизборната кампания преди първия тур.

„Макрон е кандидат на дивата глобализация, на несигурността, социалната бруталност, на войната на всички срещу всички, на икономическото опустошаване на нашите големи компании, на клането на Франция от страна на големите икономически интереси, на комунитаризма“, атакува Льо Пен.

Кмет се възмути от победата на Льо Пен в общината му: Управлявам идиоти!

Кметът на община Анзен в Северна Франция изрази възмущението си от това, че повечето местни са подкрепили Марин Льо Пен на първия тур о...

Споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада – СЕТА е неизгодно за Франция, счита тя. „Вие действате в полза на СЕТА", каза тя, обръщайки се към Еманюел Макрон, който е бивш министър на икономиката в правителството на Оланд. По нейно мнение националните закони трябва да стоят над европейските директиви.

Много важно е Франция да бъде защитена от недобросъвестна конкуренция, от социален и валутен дъмпинг, подчерта Льо Пен. Тя изрази убеждението си, че ЕС трябва да даде път на съюз на суверенни държави. Споразумението между ЕС и Канада, което бе подписано на 30 октомври на среща на върха ЕС – Канада в Брюксел, предвижда премахване на 99% от митата между страните. Политическата програма на Льо Пен предвижда преразглеждане на редица търговски споразумения, които според нея са неизгодни за френската икономика.

„Вашата стратегия е да говорите много лъжи“, отвърна ѝ кандидатът центрист. „Вие сте наследница на една система, която от десетилетия процъфтява върху гнева на французите“, добави той в началото на телевизионния дебат, който се следи от милиони тв зрители.

Четири големи теми трябваше да бъдат обсъдени по време на дебата в рамките на повече от два часа - икономика, тероризъм, образование и Европа. Диспутът обаче се провеждаше много фрагментирано, като двамата кандидати се прекъсваха взаимно непрекъснато и влизаха в прекалено много детайли по икономическите въпроси, лични нападки и много агресивен тон.

Марин Льо Пен, която е противник на еврото и на имигрантите, се представи като „кандидат на народа“, и като защитник на работните места, сигурността и границите от ислямския фундаментализъм. Тя се опита да уязви съперника си, наричайки го „управляван от Франсоа Оланд“, като намек за участието му в непопулярното правителство на досегашния държавен глава.

Льо Пен се отказа от партията си в опит да стане президент

Ден след провеждането на първия тур на президентските избори във Франция кандидатът на крайната десница Марин Льо Пен обяви, че се отте...

39-годишният Макрон не ѝ остана длъжен. Според него Льо Пен носи духа на поражението. „С госпожа Льо Пен ще излезем от еврото, от Европа“, подчерта той. Според сондажите болшинството французи са против излизане от еврозоната.

Марин Льо Пен обвини проевропееца Макрон, че проявява „снизхождение към ислямския тероризъм. „Сигурността и тероризмът са голям проблем, който напълно отсъства от вашата програма“, обвини тя съперника си. „Вие нямате програма, а освен това проявявате снизхождение към ислямския фундаментализъм“, каза още Льо Пен.

Макрон също не се поколеба да нанесе удар на съперницата си, като я обвини, че иска „да докара гражданска война в страната“

“Борбата срещу терористите в никакъв случай не означава да се допусне страната да попадне в клопката на гражданската война“, заяви Макрон. „Това е капан, който терористите ни поставят“, добави той и язвително добави, че терористите искат тя да победи на изборите.

Много спокойно Макрон разви своята програма за борба срещу тероризма, която залага на засилване на ролята на разузнаването и на европейското сътрудничество. В същото време той обвини съперницата си, че води борбата си срещу тероризма от телевизионните студия, но всеки път, когато в европейския парламент се предлагат реформи в тази насока, тя не гласува.

Кой е типичният гласоподавател за Марин льо Пен

Типичният гласоподавател за Марин льо Пен е представител на работническата класа или безработен гражданин, който има ограничено образо...

Марин Льо Пен увери, че „Франция след изборите ще бъде управлявана от жена – аз или госпожа Меркел. Така тя обвини Макрон, че не прави нищо, без да се допита до германския канцлер.

„Вие посетихте г-жа Меркел, вие отидохте да й поискате благословията, тъй като не възнамерявате да правите каквото и да е било, без да имате нейното съгласие“, заяви тя и се обяви срещу „подчинението на ЕС“, от страна на Макрон.

Той не изглеждаше особено впечатлен от думите на съперницата си и поиска тя да спре със „смешните“ си изявления. „За щастие нашата страна имаше ръководители визионери. Генерал Дьо Гол и канцлерът Аденауер успяха да работят заедно и построиха тази Европа, която имаме днес, заяви Макрон в отговор на обвиненията.

Кой какво спечели?

След дебата 63% от гледалите са дали подкрепа за Макрон - според неофициална анкета за телевизия BMFTV. Провалът на представителя на левицата и антилиберал Жан-Люк Меланшон и на консерватора Франсоа Фийон на първия тур на изборите, остави голяма маса хора без реален избор според тях самите, тъй като не желаят да избират между „чума и холера“. Марин Льо Пен в периода между двата тура не спира да ухажва избирателите на Меланшон, но се очаква по-малко от 20% от тях да се обърнат към нея, докато близо половината вероятно ще гласуват за Макрон. Колкото до електората на Фийон - смята се, че една четвърт до една трета ще изберат да гласуват за Льо Пен, а по-малко от половината – за Макрон. Републиканската партия предупреди своите избраници, че онези, които се сближат с Националния фронт на Льо Пен, ще бъдат изключени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Не ни дават западно оръжие: Командирът на "Азов" пита докога ще се вярва на руската пропаганда (ВИДЕО)

Сателитите показват: Болезнени загуби за Русия след украински удари (ВИДЕО)

Масирана украинска атака с дронове: 50 свалени според Русия (ВИДЕО)

Търсят се соларни специалисти: Това е може би една от най-перспективните професии в бъдеще

В Германия работят повече от всякога: 55 милиарда часа работа - рекорд!

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа