След скандал: Макрон смени министъра на образованието

2029
След скандал: Макрон смени министъра на образованието
Снимка: Getty Images

Френският президент Еманюел Макрон смени на 8 февруари своя министър на образованието. Решението идва след поредица от противоречия и скандал. 

На 11 януари Макрон пренареди кабинета, след като назначи 34-годишния Атал за най-младия и първи открит гей министър-председател на Франция. Един от ключовите ходове беше поставянето на бившата френска шампионка по тенис за юноши Амели Уде-Кастера, която вече изпълняваше длъжността министър на спорта, начело на суперминистерство, включващо както спорта, така и образованието.

Още: Без "ляво-дясно" в политиката - лошо ли е? Паралели между България и Франция (ВИДЕО)

Но поредица от противоречия - включително настояването ѝ, че е изпратила едно от децата си в частно училище заради пропуснати учебни часове, я поставиха под натиск в рамките на няколко часа след назначаването ѝ. Президентството обяви, че тя ще бъде заменена от бившия министър на правосъдието Никол Белубе. 68-годишната Белубе, която е професор по право, е смятана за сигурен избор за един от най-деликатните постове във френската политика.

Въпреки това Оудеа-Кастера запазва старата си роля на министър на спорта, което означава, че тя ще продължи да отговаря за Олимпийските игри по-късно тази година. Коментатори заявиха, че позицията ѝ става все по-нестабилна, след като стана ясно, че елитното частно католическо училище, в което е изпратила тримата си сина, е разследвано за хомофобски коментари в класната стая.

Още: Новият френски премиер Атал оцеля след първия вот на недоверие

В изказване по телевизията Атал призна, че е изпитвал "дискомфорт", предизвикан от Оудеа-Кастера, но защити нейната репутация. Той похвали "пълната отдаденост" на работата на Оудеа-Кастера и нейната "голяма строгост", предаде БГНЕС.

По-рано тази седмица се появиха предположения, че Франсоа Байру, ръководител на центристката партия MoDem, която е съюзница на партията на Макрон и ключов политически съюзник на президента, може да бъде на ръба на завръщането си в правителството. В сряда Байру беше оправдан по продължило седем години дело за измама при наемането на парламентарни сътрудници от неговата партия, като съдията постанови, че му се полага " ползата от съмнението".

Още: Макрон призова Европа да ускори помощта за Украйна

Но в коментар, който предизвика шокова вълна в управляващия алианс на Макрон, Байру заяви пред АФП, че няма да влезе в правителството, обвинявайки липсата на "дълбоко съгласие относно политиката, която да следва". Той заяви, че се е интересувал от министерството на образованието, но "многото дискусии ме доведоха до заключението, че има различие в подхода към метода". Той заяви, че му е било предложено министерството на отбраната, но е отказал, защото това е "секторът във френската политика, който се справя най-добре в момента".

Още: Макрон нарече руснаците страхливци след убийството на френските хуманитарни работници

Миналия месец Байру публично разкритикува назначението на Атал, като предположи, че му липсва опит за тази роля, въпреки че премиерът отрече напрежението да е изиграло роля. "През последните дни разговарях няколко пъти с Франсоа Байру. Франсоа Байру е стожер на френския политически живот", заяви Атал пред France 2. "Заедно се съгласихме, че (той) не е непременно най-доброто решение за министерството на националното образование".

Още: Посрещнаха Макрон с парад от слонове в Индия (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Учени: Не давайте смартфон на децата си преди 13-годишна възраст

Зеленски: Членството на Украйна в ЕС е мечта, която скоро ще стане реалност

Великобритания започва проверки на храните от Евросъюза

Заради закона за чуждестранните агенти: Тежки сблъсъци между протестиращи и полиция в Тбилиси (ВИДЕО)

AstraZeneca признала, че ваксината ѝ срещу COVID може да предизвика тромбоза?

Полша официално подаде заявка за приемане на ядрени оръжия на НАТО

Украйна помоли Европа да защити газовите й хранилища от руските атаки

По стъпките на САЩ: Фон дер Лайен не изключва забрана на TikTok в ЕС

Руски депутат предложи да се проверява сексуалната ориентация на кандидатите за чиновници

Три руски военни части са атакувани в Крим, има ранени: Независим руски източник (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа