Без "ляво-дясно" в политиката - лошо ли е? Паралели между България и Франция (ВИДЕО)

7780

България може да вземе пример от Франция и конкретно - от Макроновата епоха, като опита до какво води "този модел на технократско, младо, прогресивно" и дали е нашият. Това мнение изрази в Студио Actualno Радослав Илиев – преподавател в Софийския университет, който се занимава с история на културата и историография. Той ни гостува заедно с Чая Колева – възпитаник на френския Институт за политически науки и изследовател в областта на международните отношения и миграцията.

Още: Макрон избра нов премиер на Франция

Общото между Франция и България

"Нашето правителство е дясно, но вътре преди неговото обединение имаше отчетливо дясно-либерално и дясно с претенции за консервативно. Как се заличи този идеен спор? С идеята, че ще изберем добри експерти от два отбора и ще ги ротираме. Нашата картина може да я сравняваме с по-голям мащаб – Франция. Франция обаче има възможност за маневри – дори потънала в определен тренд, да излезе от него. Не съм сигурен, че при нас ще е толкова лесно. Хората трябва да се питат дали толкова лесно трябва да се заличават границите между идеите (ляво и дясно - бел. ред.), това невинаги носи негативна конотация", сподели Радослав Илиев.

Още: Кои министри запази новият френски премиер Атал

Кой е новият френски премиер и каква ще е външната му политика?

Генезисът на тази тема бе новината за назначаването на новия френски премиер Габриел Атал (с еврейски и руски корени), избран от президента Еманюел Макрон. Атал е млад и прогресивен лидер, който не скри сексуалната си ориентация и говори открито именно по тази точка. Той обаче, както повелява традицията при управлението на Макрон, запазва и консервативната нишка, особено по темата с мигрантите. Илиев и Колева изразиха мнение, че този технократски начин на вземане на политически решения, който напълно е затрил противопоставянето "ляво-дясно", е изправен пред доста предизвикателства.

"Очакванията към новия премиер са той да бъде следващият президент. Той получи много голяма подкрепа – на почти 60% от французите, защото младостта буди надежда на някаква идея за промяна. Важното обаче е какъв е идейният му гръбнак. Той показа в последните години, че е протеже на Макрон, изцяло негов привърженик от 2016 г., подкрепя всяка негова политика. Политиката на Макрон е микс между неолиберализъм и консерватизъм и Атал поддържа тази нишка на консерватизма", каза Чая Колева с уточнение, че консервативните му възгледи са свързани със социалните политики и мигрантите. В културно-обществения смисъл Атал е авангард.

"Атал идва от едно много привилегировано малцинство във Франция – абсолютен „бонбон“, парижанин, бил е в най-скъпите частни колежи. Въпросът е дали може да усети нуждите и проблемите на френския народ", смятат гостите ни. Радослав Илиев нарече новия премиер "пиар продукт".

Още: Децата да учат "Марсилезата". Какви са плановете на Макрон за Франция?

Преди Макрон се представяше за "френския Обама", за гарант на отвореното общество, но през 2024 г. реториката му е патриотична. С какво се отличава тя, как това ще повлияе на културното лице на Франция и на миграционната политика на правителството? Кои са уроците, които да извлечем от френските управляващи? Гледайте във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

"Спаси София" за бул. "Патриарх Евтимий": Протестите са политически, булевардът не е на Антон Хекимян (ВИДЕО)

Промените по бул. "Витоша" и летният сезон: Доволен ли е бизнесът? Говори Ричард Алибегов (ВИДЕО)

"Центърът на София трябва да е достъпен за хората, не за колите": Говори Богдан Милчев (ВИДЕО)

"От ГЕРБ ми казваха, че няма да има Национална детска болница": Говори проф. Хинков (ВИДЕО)

"ГЕРБ и ДПС с мнозинство, но ще искат трети партньор": Добромир Живков за ситуацията след вота (ВИДЕО)

България срещу Гърция в битка за туристи: Говори бившият министър Зарица Динкова (ВИДЕО)

Сърбия стои зад скандала в Скопие, а по-далеч е сянката на Кремъл: Говори Николай Кръстев (ВИДЕО)

Ниската избирателна активност ще доведе до сериозни размествания: Геновева Петрова от “Алфа Рисърч“ (ВИДЕО)

"Хамас" няма да изчезне с бомби и ракети: Проф. Владимир Чуков посочи пътя към мир (ВИДЕО)

"Спаси София" действа като комунистите: Антон Хекимян за бул. "Патриарх Евтимий" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю