След войната в Украйна ще има повече мъже, отколкото жени: В Киев обясниха защо

39943
След войната в Украйна ще има повече мъже, отколкото жени: В Киев обясниха защо
Снимка: Pexels

На фронта в Украйна всеки ден загиват украински мъже. Но колкото и да е странно според последния доклад на статистическата служба на Украйна след войната в страната вероятно мъжете ще се окажат повече в сравнение с жените. Защо това е така?

Прогнозата от май-юни 2023 г. все още е сочела, че след края на войната съотношението мъже - жени ще бъде в полза на жените - 90-91 мъже ще се падат на 100 жени. Но последният доклад вече променя картината - в него е разработена хипотезата за миграционното поведение на населението. И тя показва, че от милионите украински жени, заминали зад граница, за да се спасят от войната, значителна част просто няма да се върнат обратно. Това казва Олександър Гладун, заместник-директор в Института по демография и социални изследвания на Националната академия на науките на Украйна пред TSN.ua.

Всичко зависи от това как жените ще успеят да се устроят в други страни, дали ще си намерят там добра работа и каква ще бъде политиката на тези държави по отношение на бежанците. От значение е също дали съпрузите на тези жени, останали в Украйна, ще оцелеят до края на войната, дали жените ще разполагат с жилище и работа в Украйна. "Има много причини, които ще повлияят на това и основната от тях е продължителността на войната. Повечето бежанки в чужбина са от Източна Украйна, където се водят активни военни действия. Смятаме, че значителна част от тези жени няма да се върнат в Украйна", казва Гладун.

ОЩЕ: ЕИБ представи нов фонд от 400 млн. евро за възстановяването на Украйна

Мъжете ще си търсят жени

В групата на хората в репродуктивна възраст - 15-49 години, според учените, съотношението ще бъде 110 мъже на 100 жени, тъй като именно в тази група попадат преобладаващата част от жените, напуснали Украйна. Такава ситуация очакват изследователите към 2025 г.

Кой ще издържа децата и възрастните хора

Освен това учените прогнозират и какво ще бъде демографското бреме по отношение на децата и пенсионерите в Украйна след войната. 

Според украинското законодателство хората в трудоспособна възраст са на възраст от 16 до 60 години, когато официално могат да се пенсионират, въпреки че специално държавните служители се пенсионират на 62 години. 

Русия и Украйна размениха жени военнопленници

Ръководителят на самообявилата се Донецка народна република, която беше анексирана от Русия заедно с три други украински региона, каза,...

„Ако вземем данните от 1991 г., когато Украйна получава независимостта си, тогава демографската тежест е била 708 души (от които 389 деца и 319 хора над 60 г.), тоест толкова деца и хора над 60-годишна възраст е трябвало да издържа трудоспособното население. В началото на 2022 г. демографското натоварване е било 688 (270 на деца и 418 хора над 60 години)", обяснява Олександър Гладун.

ОЩЕ: Украйна харчи повече за издръжката на руските военнопленници отколкото за своите пенсионери

Според учените след 2025 г. демографското натоварване ще намалее, но след това отново ще започне да нараства.

„През 2037 г. демографската тежест ще бъде 624 (174 деца и 450 възрастни хора). Тоест спрямо 1991 г. демографската тежест ще намалее, но съотношението между децата и възрастните хора ще е съвсем различно - много по-малко деца срещу повече пенсионери. Това ще доведе и до по-голяма тежест при формирането на фонд "Пенсии" за трудоспособното население, което го осигурява. Броят на децата също е тревожен сигнал, тъй като раждаемостта в Украйна непрекъснато пада“, отбелязва Гладун.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Естония няма да експулсира 6500 украински мъже с изтекли паспорти

Идеологът на Путин получи трибуна от Тъкър Карлсън, подобно на диктатора (ВИДЕО)

Нападение с ATACMS в Крим? Расте броят на жертвите в Одеса (СНИМКИ)

Украйна тръгва на война с Европа, ако Путин я завладее: Предупреждение от Полша (ВИДЕО)

Германия с нов военен пакет за Украйна: ПВО и бойни машини

За да сте герои, сложете памперси: Руски войник за ужаса в Украйна (ВИДЕО)

10 километра пеша: 98-годишна украинка избяга сама от руснаците (ВИДЕО)

Водещите кандидати за председател на ЕК на дебат в Маастрихт (ВИДЕО)

"Напредък в лечението на рака": Чарлз III ще направи първата си публична поява

Заради кражби: В Донбас задържаха председателя на градския съвет на Нижни Новгород

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа