Срещу инфлацията: Испания пуска безплатни карти за влак

1630
Срещу инфлацията: Испания пуска безплатни карти за влак
Снимка: Renfe

След известно затруднение с машината за продажба на билети на най-голямата жп гара в Мадрид - Аточа, 26-годишната Дженифър и нейната сестра станаха щастливи собственички на безплатни карти за пътуване, които ще са валидни от утре, 1 септември, предаде БТА.

С годишна инфлация, която достига до рекордните за страната 10 на сто, ръководеното от социалистите испанско правителство се надява да облекчи разходите за живот и да насърчи повече хора да използват обществения транспорт, като им предостави безплатни месечни карти за пътувания на близки или средни разстояния. Пътуванията на дълги разстояния и единичните билети не са обхванати от картите.

Испания предвижда внос на украинско зърно с влак

Испания започва пилотен проект за внос на зърно от Украйна с влак, за да проучи възможността за използване на железопътен транспорт, до...

"Мисля, че това е страхотна инициатива", казва Дженифър, след което добави, че би искала безплатните карти да останат за постоянно "тъй като би помогнало нещата като цяло да станат по-евтини и ще имаме повече мобилност (...) това е добър начин за правителството да инвестира парите, които плащаме като данъци".

Отстъпката ще помогне на семейството на Дженифър да спести повече от 80 евро на месец, пресметна нейната майка, Тони. Имаме нужда от повече подобни инициативи, казва тя и добавя: "Ние, родителите, вече не можем да плащаме. Нямаме същия бюджет както преди", за да осигурим нещата, които по-рано сме осигурявали на децата си.

Почти половин милион души вече са поръчали предварително картите за безплатен транспорт, а държавният железопътен оператор Renfe очаква те да осигурят 75 милиона безплатни пътувания с жп транспорт. 

Картите ще предоставят безплатни пътувания до края на годината. "Предвид икономическата ситуация за нас, това е голяма помощ", коментира ефекта от тях 18-годишната ученичка Анастасия Адамова.

Испания откри най-голямата слънчева електроцентрала в Европа

На фона на нарастващите разходи за електроенергия и плановете за намаляване на зависимостта от изкопаеми горива, испанската електрическ...

Испанската схема, която включва и отстъпки за други видове градски транспорт, ще струва на бюджета 221 милиона евро. Тя е част от последния пакет от помощи към населението, целящ да се смекчат ефектите от инфлацията. Пакетът бе одобрен през юни и общата му стойност възлиза на 9,5 милиарда евро, което включва намаления на данъка върху добавената стойност и освобождаване от социално осигуряване.

Германия популяризира подобна инициатива, която започна през юни. Тя имаше огромен успех и намали задръстванията в големите градове. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа