Старите изиграха младите за Brexit

3616
Старите изиграха младите за Brexit
Снимка: Getty Images/Guliver

Във Великобритания все повече набира сила дискусията, че Brexit-ът всъщност е бил решен от по-възрастната част от населението.

Статистиката показва, че младото население на Великобритания е гласувало активно в полза на оставането в Европейския съюз, докато възрастните и пенсионерите са били на противоположната позиция.

75% от населението на възраст между 18 и 24 години е гласувало за оставане в ЕС. Въпреки това, успехът на Brexit-кампанията се дължи и на сериозната подкрепа на избирателите над 65-годишна възраст, 59% от които са казали "Не".

56% от британците между 25 и 49 години и 44% от тези между 50 и 60 години са били за оставане в ЕС. На същата позиция са били само 1/3 от хората над 65 години.

За напускане на Съюза за гласували 56% от хората между 50 и 64 години и 44% от тези между 25 и 49 години.

Интернет беше залят от коментари по темата.

"Старите решиха за младите", "Brexit доказа, че поколението, което е между 40 и 70 години, има безсмислени политически възгледи", "Много е тъжно - на младите, които искат бъдеще в ЕС, то им беше отказано от старите", са само част от тях. Имаше и по-брутални изказвания от сорта на, че "ще изчакаме старите да измрат и пак ще си направим референдум".

Младите британци са искрено разочаровани.

Франсоа Оланд: Великобритания да започне процедурата за напускане на ЕС

Френският президент Франсоа Оланд призова Великобритания да започне процедурата за напускане на Европейския съюз, колкото е възможно по...

"Толкова съм ядосан. Едно поколение, което имаше всичко - безплатно обучение, златни пенсии, социална мобилност, гласува да ограби бъдещето на моето поколение", смята Адам Нюман от Бристол.

Студентите на Острова са искрепо притеснени за възможностите, които могат да пропуснат, като например обучение в чужбина чрез Еразъм.

"Имам чувството, че тези възможности да учим в други европейски държави ни бяха отнети заради гласовете на друго поколение. Много е разочароващо", заявява Софи Мишел от Шотландия.

И въпреки че младите британци не взеха решението страната им да напусне ЕС, именно те са тези, които ще трябва да живеят с това решение най-дълго.

Само часове след Brexit Фарадж се отметна от обещанието си за милиони за здраве

Лидерът на Партията за независимост на Обединеното кралство (UKIP) и евроскептик №1 Найджъл Фарадж вече започна да се отмята от обещани...

Припомняме, че като цяло повечето гласове "против" дойдоха от провинциалните райони в Англия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа