Столтенберг: С думи не могат да се спрат нито Хитлер, нито Сталин, нито Ислямска държава

1975
Столтенберг: С думи не могат да се спрат нито Хитлер, нито Сталин, нито Ислямска държава
Снимка: Getty images/Guliver

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг направи обръщение на съвместно заседание на Конгреса на САЩ в сряда, веднага след срещата си с американския президент Доналд Тръмп, предава англоезичната редакция на руската медия „Спутник“, цитиран от "Фокус". 

Както отбелязва изданието, Столтенберг изтъкна важността на Алианса за запазването на мира в периода след Втората световна война и посочи, че „и от двете страни на Атлантическия океан се задават въпроси относно заздравяването на партньорството в НАТО“, като в тази връзка призова членките да увеличат разходите си за отбрана.

„В един идеален свят, нямаше да има нужда да харчим никакви пари за отбрана, но не живеем в такъв свят“, обясни той. „Хитлер не можеше да бъде спрян с мирни протести. Сталин не можеше да бъде спрян с думи. „Ислямска държава“ не можеше да бъде победена с диалог“.

„Запазването на световния мир стана един от стълбовете на Организацията на обединените нации, основана четири години преди НАТО от членовете на Съюзническите сили. Проектът "Декларация на ООН", който обявява световния мир като основен принцип на ерата след Втората световна война, бе подписан още през 1942 г. от 26 държави, докато учредителните предложения на организацията бяха разработени от представители на Китай, Съветския съюз, Обединеното кралство и Съединените щати в Дъмбъртън Оукс през август-октомври 1944 г.“, пише „Спутник“.

В своето изказване началникът на НАТО добави, че "има различия" по отношение на търговията, енергетиката, политиката за изменението на климата, иранското ядрено споразумение и споделянето на тежестта между съюзниците в НАТО - въпроси, повдигнати по-рано от Тръмп по време на срещата в Белия дом.

В своето встъпително слово за срещата Столтенберг каза още, че НАТО трябва да бъде подготвен за свят без Договора за междинните ядрени сили между САЩ и Русия и призова руснаците да се откажат от разработването на нови видове ракети. Администрацията на Тръмп през февруари започна шестмесечния процес, в който Съединените щати официално да се оттеглят от договора, което бе подкрепено от НАТО, твърдейки, че Русия е в нарушение на договора. Русия нееднократно отрича твърденията, като посочва, че те са необосновани, като същевременно се оплака, че американските отбранителни системи в Европа са оборудвани с ракети-носители, способни да изстрелват крилати ракети на разстояние, забранено от Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО).

Срещата на НАТО съвпада със 70-годишнината от основаването на съюза. Организацията на Северноатлантическия договор, междуправителствен военен блок, е създадена през 1949 г. от 12 страни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа