Съд готви да признае за геноцид престъпленията на нацистка Германия в Русия

3229
Съд готви да признае за геноцид престъпленията на нацистка Германия в Русия
Снимка: Pixabay

Руски прокурори поискаха от руски съд да признае престъпленията, извършени от нацистка Германия в Московска област по време на Втората световна война, за геноцид. Според тях, те са причинили щети в размер на около 6,4 трилиона рубли или 82,3 милиарда долара, предаде Ройтерс.

Не става ясно дали това действие е прелюдия към ново искане за финансова компенсация от Германия в момент, в който отношенията между двете страни са обтегнати заради руската война в Украйна. Но изявлението на руските прокурори, в което се говори за необходимост от защитата на руските национални интереси, докато се възстанови една историческа справедливост, изглежда част от по-широки усилия на Русия да надъха гражданите си за онова, което Москва нарича екзистенциална война със Запада, която някои руски представители съпоставиха дори с войната, водена от СССР срещу нацистите.

Смразяващата история за „Демоничното ядро“ и учените, които станаха негови жертви

Датата е 13 август 1945 г. и „Демоничното ядро“ е готово, чакайки да бъде детонирано върху зашеметена Япония, все още обзет...

Прокурорите поискаха от московски регионален съд да признае като воeнни престъпления и престъпленията срещу човечеството и като геноцид срещу съветския народ установените вече и новоразкритите престъпления, извършени от германските фашистки окупатори в Московска област между октомври 1941 г. и януари 1942 г., пише БТА.

Над 26 000 души бяха убити в областта по това време, се казва в изявлението на прокурорите. Съветски граждани са били подлагани на мъчения, грабежи, принудителен труд и експулсирания. Не става ясно след колко време съдът ще се произнесе във връзка с искането.

Около 27 милиона съветски граждани изгубиха живота си по време на Великата отечествена война. Осем десетилетия по-късно Русия нахлу в Украйна, където, както тя казва, че извършва специална военна операция, представена от Владимир Путин като необходима стъпка за денацификация на Украйна и предотвратяване на геноцид срещу рускоговорящите в Донбас. Украйна и западните й съюзници отхвърлят този наратив като фалшив и целящ да оправдае онова, което те наричат незаконна война за превземане на територии. Киев казва, че Москва е тази, която извършва геноцид, нещо, което Русия отхвърля. Хиляди украинци бяха убити от началото на войната, въпреки че Русия настоява, че не взима под прицел цивилни. Разследващ орган под мандата на ООН през март каза, че Русия и извършила широкомащабни престъпления, като преднамерени убийства и мъчения. Москва отрича силите й да са извършили каквито и да е военни престъпления.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Тежките боеве с руските войски продължават по цялата фронтова линия

Беларус строи военна база до границата с Украйна: Тук ли ще се съхраняват руските ядрени оръжия?

Украйна си връща на Путин: Взриви петролна база в Луганск, Курск и Белгород са под обстрел (ВИДЕО)

Германия предложи на Канада военно сътрудничество в Далечния север

76-годишен припадна във виенска катедрала, спуснаха го с въжета

Принц Уилям: Кейт се чувства добре (ВИДЕО)

Медведев оправда ядрените учения, заяде се с Камерън

Михаел Рот: Победата на ВМРО-ДПМНЕ е удар срещу евроинтеграцията на РСМ

Германия не подкрепя бойкота срещу Израел на Евровизия

Най-добрите и най-лошите крайбрежни градове за почивка в Испания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа