Съвет "Външни работи" прие решение за създаване на Постоянно структурирано сътрудничество

990
Съвет "Външни работи" прие решение за създаване на Постоянно структурирано сътрудничество
Снимка: Pixabay

Министрите на външните работи на страните членки на ЕС на редовното си заседание днес приеха решение за създаване на Постоянно структурирано сътрудничество (ПСС). Те одобриха списък от 17 конкретни проекта, чието изпълнение ще има за цел засилване на отбранителните способности на държавите-членки. България, която е една от 25-те участнички в инициативата, бе представена на заседанието от заместник-министъра на външните работи Емилия Кралева.

В рамките на Съвета министрите проведоха неформална работна закуска с премиера и външен министър на Израел Бенямин Нетаняху, на която бяха обменени мнения по актуалната ситуация и предизвикателствата пред бъдещето на Близкоизточния мирен процес. В светлината на решението, обявено на 6 декември от президента Тръмп, министрите от ЕС потвърдиха своето общо разбиране, че статутът на Йерусалим трябва да бъде решен чрез преговори между Израел и Палестинската автономия. Заявена бе и готовността на ЕС да продължи да подкрепя всички усилия, включително в рамките на Квартета, за създаване на условия за възобновяване на директните преговори между двете страни. Подчертана бе важността на поддържането на активен политически диалог между ЕС и Израел.

Юнкер: Събудихме "Спящата красавица" на Лисабонския договор

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер приветства днешното решение на Съвета за формалното създаване на Постоянно структу...

Актуалното развитие на обстановката в по-широкия регион на Близкия изток, включително в Сирия, Ливан, Ирак, Йемен и регионалната политика, бяха теми на обстойна дискусия по време на основната сесия на Съвета. Потвърдена бе подкрепата за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Ирак. Заявена бе готовността на ЕС да съдейства за постигането на национално помирение, да окаже подкрепа за създаването на условия за завръщане на вътрешно-разселените лица и мигрантите, както и за икономическото възстановяване на страната.

Българският представител отбеляза значението на предстоящото приемане на цялостна стратегия на ЕС за Ирак през януари следващата година. Заяви подкрепа за работата на специалния пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура и политическия процес в Женева за намиране на решение на конфликта в Сирия.

Първите дипломати на ЕС подчертаха важността на стабилността на Ливан и приветстваха постигнатото споразумение между управляващите партии за запазването на правителството на страната.

Съветът изрази дълбока загриженост от постоянно влошаващата се хуманитарна ситуация в Йемен в резултат на продължаващия военен конфликт. Обсъдени бяха възможностите ЕС да съдейства за прекратяване на огъня и осигуряване на хуманитарен достъп до нуждаещите се.

ЕС стартира Пакт за засилване на военното сътрудничество

ЕС стартира Пакта за засилване на военното сътрудничество (PESCO), представяйки съвкупност от нови съвместни проекти за отбрана, вклю...

В рамките на Съвета се състоя неформална среща с външните министри на Г5 - Сахел - Буркина Фасо, Мавритания, Мали, Нигер и Чад. Обсъдена бе подкрепата, оказвана от ЕС и от страни-членки за Г-5 Сахел за техните съвместни сили за борба с тероризма, както и възможностите за нейното разширяване.

На съвместна сесия министрите на външните работи и министрите за развитието на ЕС обсъдиха резултатите от Срещата на върха ЕС-Африкански съюз и по-нататъшното развитие на сътрудничеството с Африка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа