The Financial Times: Процедурата по избор на генерален секретар на ООН изпадна в задкулисни пазарлъци

3772
The Financial Times: Процедурата по избор на генерален секретар на ООН изпадна в задкулисни пазарлъци
Снимка: Getty Images/Guliver

Очакваше се избирането на новия генерален секретар на ООН тази година да бъде безпрецедентна проява на прозрачност.

Кандидатите трябва да са публично обявени от правителствата на страните си и да бъдат препитани от членовете на ООН. Дори водиха телевизионен диспут, пише в. The Financial Times.

Бан Ки-мун е разочарован от много световни лидери

Генералният секретар на ООн Бан Ки-мун, чийто мандат изтича съвсем скоро, заяви, че е разочарован от много световни лидери, които се ...

С навлизането на избора в решаващия етап обаче процедурата се връща в по-познатите задкулисни пазарлъци, в които доминират съперничествата на европейската политика и напреженията между САЩ и Русия, наподобяващи тези от периода на Студената война, коментира изданието, цитирано от Mediapool.bg.

Следващата седмица в Ню Йорк започва сесията на Общото събрание на ООН, в кулисите на която една от главните обсъждани теми ще е изборът на нов генерален секретар, обаче дипломати казват, че няма изявен фаворит сред деветимата кандидати за поста.

На теория новият генерален секретар се избира от 193-мата членове на Общото събрание по препоръка на 15-членния Съвет за сигурност. На практика това означава, че петимата постоянни членове на Съвета за сигурност имат право на вето, като Русия и САЩ в крайна сметка вероятно ще са решаващите гласове.

В досегашните четири неофициални гласувания в Съвета за сигурност победител е бившият португалски премиер Антонио Гутериш, който до миналата година бе Върховен комисар на ООН за бежанците. Той има нужния политически опит и години работа в ООН, които го правят идеален кандидат за поста. Гутериш обаче не пасва на двата неофициални критерия за тазгодишния вот - ООН да се сдобие с първия си лидер жена и че е ред на Източна Европа да поеме поста. Освен това дипломати в ООН допускат, че Русия едва ли ще иска бившият лидер на страна от НАТО да заеме тази длъжност, пише вестникът.

Според дипломати сръбският външен министър Вук Йеремич, който е на трето място в последното гласуване, също може да се окаже силен кандидат.

Официално започна 71-вата сесия на Общото събрание на ООН

В централата на ООН в Ню Йорк официално бе открита 71-ата сесия на Общото събрание на световната организация, предаде БГНЕС. Първото з...

Предвид сложното политическо маневриране неочакван фаворит може да се окаже външният министър на Словакия Мирослав Лайчак, който е втори в последното гласуване. Вашингтон обаче ще е нащрек за всякакви сигнали, че подкрепата на Москва за Лайчак се дава при условие Словакия да подкрепи облекчаването на санкциите на ЕС срещу Русия, отбелязва още The Financial Times.

Изданието не споменава името на българския кандидат Ирина Бокова, нито разразилата се в последните дни интрига с евентуална смяна на българската кандидатура.

Actualno.com припомня, че само преди два дни, 13.09.2016 г.,Премиерът Бойко Борисов обяви, че Ирина Бокова остава българския кандидат за генерален секретар на ООН. Изявлението на министър-председателя дойде малко след началото на заседанието на правителството.

Знаете, това се случи, след като по-рано се разрази дипломатически скандал между Германия и Русия. Берлин обвини Москва, че лъже, обвинявайки канцлера Ангела Меркел в намеса в избора на следващ генерален секретар на ООН. Говорителят на германското Външно министерство заяви, че "не е приятелско" поведение официална представителка на Русия да обявява пред света "неща, които са обективно неверни".

Ирина Бокова, която в момента оглавява ЮНЕСКО, беше издигната на 11 февруари 2016 г. за поста генерален секретар на ООН от постоянното представителство на България в ООН.

Борисов дава срок на Бокова до 26 септември

Няма как след 26-ти, ако Ирина Бокова не е първа или втора, да водим тази тема. Тогава ще преценим всички заедно какво да направим. Тов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа