Това е позор. Тази професия е една от най-експлоатираните

5841
Това е позор. Тази професия е една от най-експлоатираните
Снимка: iStock

Кристоф* (името е променено от редакцията) работи за "Лиферандо" - германска фирма - лидер на пазара за куриерски доставки на храна. Работата на велосипедния куриер е свързана с огромен стрес - няма никакво време за губене. Днес той ще навърти поне 60 километра. Освен това трябва да изкачи безброй много стълби. Мъжът получава поръчките си чрез мобилно приложение. "Трудна работа е, часовникът винаги тиктака", споделя Кристоф, който получава определеното от закона минимално заплащане - по 12 евро на час.

Несправедлива бонусна система

За работата си по 35 часа седмично Кристоф получава около 1700 евро бруто на месец. Отделно от това има и бонуси. Те зависят от броя на изпълнените доставки. Този модел на допълнителни възнаграждения обаче е съмнителен, защото не спазва важни синдикални споразумения, показа журналистическо разследване на предаването „Репорт Майнц“ на АРД.

Колко поръчки на ден успява да изпълни Кристоф често е въпрос само на късмет. Това зависи както от дължината на маршрута за дадена доставка, така и от това колко време ще чака, за да получи храната в ресторанта. От значение е също колко бързо ще получи нова поръчка чрез приложението.

Това обяснява защо служителят на „Лиферандо“ е получил бонуси от около 350 евро през един от месеците, но само 240 евро през друг. С Други думи куриерът не може да разчита, че ще има постоянни сигурни доходи през всеки месец. Във времената на растящи цени обаче всяко евро е от значение за него.

Експлоатация на хора, които работят на минимална заплата

"Репорт Майнц" разполага със стотици страници с данни за заплатите на куриерите от цялата страна, пише АРД. Журналистите са проверили информацията и тя е показала, че колебанията при бонусите са нещо обичайно. В много от случаите разликите в сумите са огромни – могат да достигнат до 200 евро на месец.

Далеч не всички са съгласни с тази схема на заплащане. Марк Баумайстер от синдиката на работещите в сферата на хранително-вкусовата промишленост и ресторантьорството е сред нейните критици. Според него данните за заплатите на куриерите, показани от "Репорт Майнц", сочат, че системата е несправедлива. "Да се говори за бонуси в сектор с минимална работна заплата и да се залъгват хората с бонусни плащания е позор", казва Баумайстер. Той обяснява, че така "Лиферандо" прехвърля бизнес риска към куриерите, които работят за компанията. Те плащат цената, ако има по-малко поръчки, допълва той.

Безопасността на куриерите на пътя също е проблематична. Законът от 70-те години на миналия век в Германия се отнася например само до "служители, управляващи моторни превозни средства, използвани за превоза на стоки и пътници", но не и за хора които излизат на пътя с велосипеди. Де факто големите компании като "Лиферандо" се възползват от факта, че законите не отразяват адекватно света на модерния труд.

Остаряло законодателство

Експерти като Йоана Венкебах от близката до синдикатите фондация "Ханс Бьоклер" също казват, че законодателството е остаряло и не е съобразено със съвременния дигитален свят на труда. Така например законовите разпоредби за фирма или предприятие датират от времето, в което се е подразбирало, че съществува месторабота, където се събират трудещите се. В наши дни обаче това просто вече не отговаря на реалността.

Германското министерство на труда обаче не вижда нужда от промяна на законодателството. Това става ясно от отговорите на институцията на въпроси, изпратени от германските журналисти. Очевидно не се планира и актуализиране на правилата за изплащане на бонуси, пише АРД.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Разстрел на шестима руски военни от техен колега от украински произход: Вътрешни данни

Конфискуваха 48 млн. фалшиви евро в Неапол

Полските граничари арестуваха руски дезертьор

Литва е готова да прати свои военни в Украйна

"Руската торта": Любимият десерт на Макрон се оказа изключен от обяда със Си Дзинпин

Corriere della Sera: НАТО подготвя декларация за неизпращане на войски в Украйна

Руският геноцид: Доброволци за война по принуда, промиване на мозъци на деца

Осъдиха български физиотерапевт за „сексуално насилие“ над клиентки във Великобритания

Руският фашизъм (съкратено Руска федерация) избива украинците 79 години след победата над нацизма: Зеленски

"Кинжал" не уцели нищо съществено: Данни от Лвов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа