Турция няма шанс за ЕС, ако Ердоган не смени драстично курса, обявиха евродепутатите

1960
Турция няма шанс за ЕС, ако Ердоган не смени драстично курса, обявиха евродепутатите
Снимка: Getty Images

В годишния си доклад евродепутатите призоваха ЕС и Турция да преодолеят настоящата безизходица и да намерят „успоредна и реалистична рамка“ за отношенията помежду си.

Без подновяване на евроинтеграцията на Турция

Освен ако турското правителство не промени драстично курса, процесът на присъединяване на Турция към ЕС не може да бъде възобновен при сегашните обстоятелства, заявиха евродепутатите в своя доклад, приет в сряда с 434 гласа „за“, 18 „против“ и 152 „въздържал се“.

Още: Ердоган след срещата с Путин: Няма изгледи за мир в Украйна

Евродепутатите потвърдиха, че Турция остава кандидат за членство в ЕС, съюзник в НАТО и ключов партньор в областта на сигурността, търговските и икономическите отношения и миграцията. Подчертаха, че от страната се очаква да зачита демократичните ценности, принципите на правовата държава, правата на човека и да спазва законите, принципите и задълженията на ЕС.

„Наскоро станахме свидетели на подновен интерес от страна на турското правителство към съживяване на процеса на присъединяване към ЕС. Това няма да стане в резултат на геополитическо договаряне, а когато турските власти покажат реален интерес да спрат непрекъснатото отстъпление от основните свободи и върховенството на закона. Ако турското правителство наистина иска да съживи пътя към ЕС, то трябва да го покаже с конкретни реформи и действия, а не с изявления“, заяви докладчикът Начо Санчес Амор (S&D, Испания).

Няма връзка между Швеция в НАТО и Турция в ЕС

Европарламентът настоятелно призова Турция да ратифицира членството на Швеция в НАТО без по-нататъшно забавяне. Също така подчерта, че процесът на присъединяване към НАТО на една държава по никакъв начин не може да бъде свързан с процеса на присъединяване към ЕС на друга страна. Напредъкът на всяка държава в ЕС продължава да се основава на собствените ѝ заслуги, подчертаха евродепутатите.

Още: Милен Керемедчиев: Ердоган знае къде може да настъпи руската мечка, без да получи обратен удар (ВИДЕО)

Докладът приветства гласуването от страна на Турция в подкрепа на осъждането на агресивната война на Русия срещу Украйна в Общото събрание на ООН и ангажимента ѝ към суверенитета и териториалната цялост на страната, като изразява съжаление, че Турция не подкрепя санкции извън рамките на ООН.

Снимка: Турският президент Реджеп Ердоган; източник: Getty Images

Турция почти не се пресича с европейската външна политика

Степента на привеждане в съответствие на Турция с общата външна политика и политика на сигурност на ЕС е спаднала до най-ниското си равнище от 7%, което я прави най-ниската от всички държави, обхванати от процеса на разширяване.

Евродепутатите приветстваха усилията на Турция да продължи да приема най-голямото бежанско население в света с почти четири милиона души, както и факта, че ЕС продължава да предоставя финансиране за бежанците и приемащите общности в Турция.

ЕС изразява подкрепа към Турция след земетресенията

Изразявайки искрените си съболезнования на семействата на жертвите на опустошителните земетресения от 6 февруари 2023 г., членовете на ЕП заявиха, че ЕС следва да продължи да отговаря на хуманитарните нужди и усилията за възстановяване на Турция.

Евродепутатите заявиха, че европейската солидарност би могла да доведе до осезаемо подобряване на отношенията между ЕС и Турция.

Преговорите за присъединяване към ЕС на практика са в застой от 2018 г. насам поради влошаването на принципите на правовата държава и демокрацията в Турция вследствие на политиката на президента Реджеп Ердоган, припомнят от Европейския парламент.

Още: Ердоган вдигна данъка върху горивата в Турция с 200%

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Водещите кандидати за председател на ЕК на дебат в Маастрихт

"Напредък в лечението на рака": Чарлз III ще направи първата си публична поява

Заради кражби: В Донбас задържаха председателя на градския съвет на Нижни Новгород

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 30.04 - Какво е бъдещето на Украйна на бойното поле?

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа