Турция започва строежа на АЕЦ по руски проект догодина

31973
Турция започва строежа на АЕЦ по руски проект догодина

През пролетта на 2015 г. може да започне изграждането на инфраструктурата на атомната електроцентрала "Аккую", която ще бъде построена в Турция по руски проект. Информацията съобщи министърът на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз.

Според него положително заключение за въздействието върху околната среда се очаква през ноември. След това ще бъде издаден лиценз за строителството на АЕЦ.

Този труден съюзник Турция

Турция би могла да прекрати кръвопролитията непосредствено до границата си, резултат от офанзивата на "Ислямска държава" към сирийския...

"Възможно е подготвителният етап да продължи по-дълго, отколкото очаквахме. Но ние разчитаме, че строителството на АЕЦ и производството на електроенергия ще започне без забавяне", коментира още министърът. Той направи изявление пред студенти, заминаващи на обучение в Русия за работа в бъдещата централа, информира РИА Новости.

За строежа на АЕЦ "Аккую" в турската провинция Мерсин на средиземноморското крайбрежие ще са нужни инвестиции от 22 милиарда долара. Планира се централата да започне да произвежда енергия през 2020, а пълното й въвеждане в експлоатация ще е през 2023 - за 100-годишнината на турската република.

Междуправителственото съглашение РФ-Турция за сътрудничество в сферата на изграждането и експлоатацията на атомна електроцентрала на площадката на "Аккую" бе подписано през 2010. АЕЦ ще се строи от руската компания "Атомстройекспорт" – дъщерно предприятие на "Росатом". По проект АЕЦ, която ще произвежда около 35 трилиона киловатчаса електроенергия годишно, включва четири реактора.

Снимка: Архив

Турция очаква Кипър да довърши по-бързо преговорите за обединение

Турция очаква кипърските гърци бързо да оттеглят решението си за спиране на преговорите с кипърските турци за обединяване на острова и ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com