Туск: "Северен поток" няма да намали енергийната зависимост на ЕС

6939
Туск: "Северен поток" няма да намали енергийната зависимост на ЕС
Снимка: Getty Images / Guliver

"Редица страни от ЕС, включително Италия и България, не разбират защо "Южен поток" е невъзможен, а „Северен поток 2” до Германия е възможен”, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск в края на срещата на върха на ЕС, предаде БГНЕС.

Според него въпросът със "Северен поток” трябва да бъде решен от цяла Европа, а не в двустранни преговори с отделните страни-доставчици на енергия.

"Очакваме юридическата оценка на този проект. Ние трябва да се справим с този проблем като обединена Европа, а не в двустранните преговори с доставчиците на енергоносители", подчерта Туск.

Според него не само „Северен поток", но и всички инфраструктурни проекти, свързани с доставките на енергоносители, трябва да се разглеждат като европейски въпрос, а не като въпрос на отделните държави-членки на ЕС.

„Ние не можем да се намесваме в търговските дела, но можем да разработим набор от закони и правила за енергийния пазар. Нашите адвокати ще бъдат особено внимателни при оценката на прилагането на тези стандарти със „Северен поток", отбеляза Туск.

Той допълни, че не трябва да се позволява политизирането на този въпрос, а да се приложат европейските правила. „Затова доминиращите доставчици няма да се ползват с никакви отстъпки, но никой няма да бъде наказан за това, че има много газ”, посочи още ръководителят на Съвета на Европа.

По думите му „Северен поток 2" не може да намали енергийната зависимост на ЕС от Русия.

"Ако "Северен поток" бъде построен, той ще увеличи зависимостта на Европа от един доставчик и ще концентрира 80% от доставките на газ от Русия. В допълнение, това ще доведе до господстващо положение на "Газпром" на германския пазар”, заяви той.

Пусковият срок на "Северен поток 2" е чак след четири години

След четири години - толкова време ще трябва, за да заработи т.нар. "Северен поток 2", по официална информация от руския газов гигант "...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа