Твърдият Brexit вече изглежда почти неизбежен

9853
Твърдият Brexit вече изглежда почти неизбежен
Снимка: iStock

Вероятността да има твърд Brexit става все по-голяма, след като британският парламент отхвърли нови четири алтернативи по въпроса, предаде БГНЕС.

Предложените алтернативи, които не са правно обвързващи за британския кабинет, бяха за поддържане на много по-тесни икономически връзки с ЕС след Brexit; за провеждане на втори референдум; за спиране на Brexit, за да се предотврати напускането без сделка, както и за преговори за ново митническо споразумение с ЕС. Всички те не успяха да спечелят гласовете на мнозинство в парламента.

Докато на Острова искат оставката ѝ, Мей готви четвърти вот за Brexit

Великобритания навлиза във все по-дълбока политическа криза и има все повече призиви за оставка на премиера Мей и предсрочни избори, тя...

Предложението да има постоянен митнически съюз с ЕС остана неприето на косъм, с разлика от само три гласа - 273:276. Вторият вариант, наречен "Общ пазар 2.0", одобряваше сделката за Brexit на Мей, но изисква от нея да договори ново митническо споразумение на ЕС и членство в единния пазар на ЕС. Той се провали с 282 гласа срещу 261. 292-ма гласуваха срещу план за втори референдум, "за" бяха 280 депутати. Последният вариант, който би дал указания на правителството да отмени закона за напускане на ЕС ден преди Великобритания да е длъжна да го стори, беше отхвърлен от 292 срещу 191. Срещу всички варианти гласуваха ирландските юнионисти, заради които Тереза Мей все още е премиер.

Ник Боулс, консервативен депутат, който предложи плана за общия пазар 2.0, обяви, че напуска партията след гласуването. "Дадох всичко в опит за намиране на компромис. Приемам, че се провалих. Провалих се главно, защото моята партия отказа да направи компромиси. Със съжаление обявявам, че не мога повече да бъда член на тази партия", каза силно развълнуван пред парламента той. А лидерът на лейбъристите Джереми Корбин призова за ново гласуване на тези варианти в сряда, 3 април.

"Камарата на общините отново гласува против всички възможности. Твърдият #Брекзит става почти неизбежен", написа координаторът на ЕП по въпросите на Brexit Ги Верховстад. Когато в сряда (3 април), британските депутати се срещнат отново, "Великобритания има последен шанс да преодолее задънената улица или да се изправи пред бездната", добави Верхофстад. Припомняме Брюксел постави на Великобритания краен срок до 12 април, за да се съгласи с условията за развод, които британският премиер Тереза Мей постигна с ЕС след нова серия от разговори, да намери алтернатива или да излезе от Европейския съюз без сделка. Британските депутати обаче вече три пъти отхвърлиха споразумението за развод с ЕС, сривайки авторитета на Мей.

Камарата на общините взе в свои ръце инициативата миналата седмица, като проведе първи кръг гласуване по осем алтернативни варианта за Brexit, но не успя да постигне мнозинство по нито един от тях. Свеждайки ги до четири, така наречените депутати „от задните пейки“, гласуваха отново снощи, надявайки се да намерят решение, с което повечето от тях биха могли да се съгласят - пак без успех

Тръгнаха корабите, които ще доставят на Великобритания храна и лекарства, при Brexit без сделка

Компанията, която е сключила договор да превозва специални продукти до Великобритания в случай на Brexit без сделка, в петък стартира с...

Британският секретар за Brexit Стив Баркли намекна, че сега правителството може да върне споразумението за четвърто гласуване тази седмица и да избегне по-нататъшно забавяне на Brexit, което би означавало провеждане на избори за Европейския парламент през май и в Обединеното кралство. Той предупреди, че в противен случай "по подразбиране, правното положение е, че Обединеното кралство ще напусне ЕС само до 11 дни" без сделка - вариант, който експертите предупредиха, че може да доведе до огромни икономически сътресения и от двете страни на Ламанша.

"Кабинетът ще се срещне на сутринта, за да разгледа резултатите от гласуването днес и да обсъди как трябва да продължим", каза Баркли.

ЕС свиква извънредна среща на високо равнище на 10 април и предупреди, че без план Великобритания рискува рязко да прекрати връзките си с най-големия си търговски партньор два дни по-късно, причинявайки огромни икономически сътресения. "Проявихме много търпение към нашите британски приятели, но дори търпението свършва", заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред италианския телевизионен канал RAI 1.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ген. Сирски: Ако руснаците тръгнат пак към Харков, това ще е фатално за тях (ВИДЕО)

Алла Пугачова може да бъде обявена за чуждестранен агент

Руски сили задържаха 9 души в Таджикистан, свързани с атаката в "Крокус"

Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Ядрени крайцери, подобрения по ракети и дронове: Нови руски оръжия (ВИДЕО)

Пълно унищожение: В окупираните части на Украйна руснаците ще забранят със закон украинските книги

Руски полковник е сред убитите в атентата в "Крокус хол" (СНИМКА)

Валят руски бомби като дъжд: В руската Белгородска област не е новина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа