Ударите по Крим и Кремъл, убийството на Дугина: Украинските служби действат, ЦРУ помага

12465
Ударите по Крим и Кремъл, убийството на Дугина: Украинските служби действат, ЦРУ помага
Снимка: Getty Images

Претъпканият автомобил, в който пътуват майка и 12-годишната ѝ дъщеря, едва ли заслужава вниманието на руските служители по сигурността, докато се приближава към граничен контролно-пропускателен пункт. Но най-малко забележимият багаж в колата - сандък за котка - се е оказал част от сложен, смъртоносен заговор.

Украински агенти са инсталирали скрито отделение в клетката за домашни любимци и са го използвали, за да поставят там компоненти за бомба, казват служители по сигурността, запознати с операцията и цитирани от Washington Post. Четири седмици по-късно тази бомба убива Даря Дугина - дъщерята на руския ултранационалист Александър Дугин.

Още: "Ню Йорк Таймс": САЩ вярват, че част от украинските власти стоят зад убийството на Дугина

Тя се взриви край Москва в джипа, управляван от жената, призовала страната си да "убива, убива, убива" украинците. Експлозия, която сигнализира, че сърцето на Русия няма да бъде пощадено от кръвопролитията на войната.

Снимка: Facebook.com/Alexandr Dugin

СБУ на Украйна стои зад операцията

Операцията е била организирана от Службата за вътрешна сигурност на Украйна - СБУ, според официални лица, цитирани от WP. Нападението от август 2022 г. е част от "войната в сянка", в която украинските шпионски служби също така два пъти бомбардираха Кримския мост, удариха с дронове покрива на Кремъл и направиха дупки в корпусите на руски военни кораби в Черно море.

Още: „Убивали сме и ще продължим да убиваме“: Главният разузнавач на Украйна за атентатите срещу руски пропагандисти

Тези ходове представляват способности, които украинските шпионски служби са развили в продължение на почти десетилетие - от момента, в който Русия за първи път завзе украинска територия през 2014 г. Това е период, през който службите на Украйна установиха дълбоки връзки с американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ).

Помощта на ЦРУ

В мисиите, включително за убийството на Дугина, са участвали елитни екипи от украински оперативни работници, съставени от дирекции, сформирани, обучени и оборудвани в тясно партньорство с ЦРУ, според настоящи и бивши украински и американски служители. От 2015 г. насам ЦРУ е похарчило десетки милиони долари, за да превърне украинските служби, формирани по съветски образец, в мощни съюзници срещу Москва.

Агенцията е предоставила на Украйна съвременни системи за наблюдение, обучила е новобранци в обекти в страната, както и в Съединените щати, изградила е нови щабове за отделите в украинската агенция за военно разузнаване и е обменяла разузнавателна информация в мащаби, които биха били немислими, преди Русия незаконно да анексира Крим и да разпали сепаратистка война в Източна Украйна. ЦРУ поддържа значително присъствие в Киев, твърдят официални лица.

Представители на американското разузнаване подчертават, че ЦРУ не е участвало в целенасочени операции за убийства, извършвани от украинските служби, и че работата му е била насочена към укрепване на способностите на тези служби да събират разузнавателна информация за опасен противник.

През последните 20 месеца СБУ и нейният военен аналог - Главното разузнавателно управление (ГУР), извършиха десетки убийства на руски официални лица в окупираните територии, предполагаеми украински сътрудници, военни офицери зад фронтовата линия и видни поддръжници на войната дълбоко в Русия. Към тях се причислява и убийството на руския военен блогър Владлен Татарски.

Снимка: Принтскрийн, SOTA

Още: Съдът в Москва не пусна обвинената за взривяването на руски военен блогър

Убийството на Дугина - подробности

Взривът на колата бомба, при който миналата година загина Дугина, продължава да се откроява като един от най-крайните случаи на смъртоносно отмъщение. Руските власти едва бяха приключили с разчистването на отломките, когато ФСБ идентифицира 42-годишната Наталия Вовк като основен заподозрян. Според ФСБ тя е влязла в Русия от Естония през юли, взела е апартамент в същия комплекс като Дугина и е прекарала седмици в наблюдение, преди да се измъкне обратно в Естония с дъщеря си след експлозията.

ФСБ идентифицира и предполагаем съучастник, за когото Русия твърди, че е предоставил казахстански регистрационни номера на Вовк, за да ги използва за автомобила си Mini Cooper, докато пътува в Русия. Помогнал е за сглобяването на експлозива и е избягал в Естония преди нападението.

Още: ФСБ обвини още един украинец за убийството на Даря Дугина (ВИДЕО)

Украинските власти заявиха, че Вовк е била мотивирана отчасти от обсадата на родния ѝ град Мариупол от страна на Русия. Те отказаха да коментират естеството на връзката ѝ със СБУ или настоящото ѝ местонахождение.

Целта на нападението е да убие Дугин, докато той и дъщеря му си тръгват от културен фестивал. На него идеологът, подкрепящ войната и понякога наричан "мозъкът на Путин", изнася лекция. Очаквало се е двамата да пътуват заедно, но Дугин се качил в друг автомобил. По данни на ФСБ - Вовк също е присъствала на фестивала.

Още: Играта със смъртта на Дугина: Къде издиша руската версия?

По това време Украйна отрича участието си в нападението. "Украйна няма абсолютно нищо общо с това, защото ние не сме престъпна държава като Русия, нито пък терористична", заяви Михайло Подоляк, съветник на президента Володимир Зеленски.

Официални лица обаче потвърждават, че СБУ е планирала и осъществила операцията. Заявяват, че макар Дугин да е бил главната цел, дъщеря му - също гласовит поддръжник на инвазията на Русия - не е била невинна жертва.

"Тя е дъщеря на бащата на руската пропаганда", заявява служител на службата за сигурност. Взривяването на автомобила и другите операции на територията на Русия са за разказ, който показва на враговете на Украйна, че "наказанието е неизбежно дори за тези, които си мислят, че са недосегаеми".

Още: Идеите на Дугин са гавра с жадния за свобода руснак: Говори създателят на "Стража" (ВИДЕО)

Още жертви

Сред убитите от украинските агенти е и Евгений Жилин, лидер на проруска войнствена група в Източна Украйна, който беше застрелян през 2016 г. в московски ресторант. Година по-късно бунтовнически командир, известен като "Гиви", е убит в Донецк в рамките на операция, при която жена, обвинила го в изнасилване, е била привлечена да постави бомба при него. Това казва бивш служител, участвал в мисията.

Украински официални лица заявиха, че обръщането на страната към по-смъртоносни методи е продиктувано от руската агресия, жестокостите, приписвани на нейни пълномощници, и отчаянието да се намерят начини за отслабване на по-силен противник.

Още: Кола изгоря при централа на ФСБ, арестуваха бивш руски полицай по случая "Дугина" (ВИДЕО)

Новата "Мосад"

"Наблюдаваме раждането на разузнавателни служби, които приличат на "Мосад" през 70-те години на миналия век", казва бивш високопоставен служител на ЦРУ, визирайки израелската шпионска служба, която отдавна е обвинявана в извършването на убийства в други държави. Умението на Украйна да провежда такива операции "крие рискове за Русия", добавя той, "но крие и по-широки рискове".

"Ако разузнавателните операции на Украйна станат още по-смели - например насочени срещу руснаци в трети страни - можете да си представите как това може да предизвика разрив с партньорите и да влезе в сериозно противоречие с по-широките стратегически цели на Украйна", казва служителят. Сред тези цели е членството в НАТО и Европейския съюз.

Началните етапи на сътрудничеството между ЦРУ и украинските служби след 2014 г. са трудни - тогава последните все още са силно зависими от ФСБ, руската агенция, която е основен наследник на КГБ. За да се справи с този риск за сигурността, ЦРУ работи със СБУ за създаването на изцяло нова дирекция, която ще се съсредоточи върху така наречените операции "активни мерки" срещу Русия и ще бъде изолирана от другите отдели на СБУ.

Новото звено е наречено "Пета дирекция". Впоследствие, според официални лица, е добавена шеста дирекция, която да работи с британската шпионска агенция MI6.

Още: "Отдел за мокри поръчки": Ударният елит на Зеленски във войната с Русия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия пак удари Одеса с ракети (ВИДЕО)

Последиците от "руския закон" в Грузия: Жестоки боеве пред парламента (ВИДЕО)

Подпалиха къщата на директора на Rheinmetall: Заради оръжието за Украйна

ATACMS удари руски военен полигон. В Москва се хвалят с пленени западни танкове (ВИДЕО)

Десетки са ранени при инцидент на първомайски парад в Германия

Навръх годишнината от присъединяването в ЕС: Хвърлиха коктейл „Молотов“ по историческа синагога във Варшава (СНИМКА)

Ирландската полиция демонтира мигрантския „град от палатки“ в Дъблин (ВИДЕО)

Руските окупатори в Луганск не дават бебетата от родилните домове, ако родителите нямат руски паспорт

Нападение с нож в училище във Великобритания, има ранени: Арестуваха непълнолетен

Русия не подкрепи резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа