Украински офицер сравни Сирски и Залужни: Двама топ военачалници без аналог днес в Украйна

44587
Украински офицер сравни Сирски и Залужни: Двама топ военачалници без аналог днес в Украйна
Снимка: Actualno/колаж

Ако сравним двамата украински главнокомандващи - предишния Валерий Залужни и заелият сега поста му Олександър Сирски, и двамата са военачалници на топ равнище, които днес нямат алтернатива в Украйна и години наред в предишната си служба са били подготвяни по най-добрия начин за тази най-висока военна длъжност. Това каза украинският офицер Тарас Березовец в интервю за "Канал 24".

Реален военен опит и съветското образование като плюс

Новият главнокомандващ украинската армия генерал-полковник Олександър Сирски има много богат военен опит, добави Березовец. Преди да поеме поста главнокомандващ той близо 5 години бе начело на най-големия род войски в състава на Въоръжените сили - Сухопътните войски - още от 2019 г. насам. А по-рано бе началник на щаба на АТО (Антитерористичната операция - така в Украйна се наричат военните действия със сепаратистките проруски сили в Донбас в периода 2014-2018 г.), така че той е воювал в най-горещите точки на фронта. 

Още: Роднините на Сирски живеят в Русия, не искат и да чуват за него и подкрепят Путин

Според Березовец съветското образование, което е получил Сирски в Москва (той е завършил Московското военно командно училище преди да се установи в Украйна и впоследствие там да завърши с отличие Академията на Въоръжените сили на Украйна и Националната академия за отбрана на Украйна), му дава предимство в познаването на логиката на противника.

"Добре е да си припомним, че много от нашите герои на Украйна, по-специално военачалниците Серхий Наев, Михайло Забродски, Виктор Муженко, са учили във военни учебни заведения в Ленинград или Москва и това се е отразило на професионализма и подготовката им. Те са учили по едни и същи учебници и са седели на едни и същи чинове с бъдещите руски генерали и прекрасно разбират логиката на техните действия. Това е нашето несъмнено предимство", обясни офицерът.

Екипът на Сирски 

Същото Березовец каза и за екипа, който води със себе си Сирски.

Още: Безумна истерия по руска телевизия след като гост в студиото похвали генерал Залужни в ефир (ВИДЕО)

Всички тях ги отличава това, че са воювали на фронта, каза той. "Това не са хора, които са седели в щаба, а са висши офицери с непосредствен боен опит, които са участвали в бойните действия, като например, генерал Драпати (Михаил Драпати, който замени началника на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна Анатолий Баргилевич), с когото имам честта да се познавам лично и с когото сме били заедно на Херсонското направление на фронта. Драпати още когато бе с чин майор, атакува позициите на проруските сепаратисти - това е известното видео, на което се вижда как украинска БМП (бойна машина на пехотата) разбива барикадата на сепаратистите. В нея тогава бе именно майор Драпати", разказва Березовец.

Военният напомни и че приемствеността е спазена - досегашните военни командири от екипа на Залужни, които бяха сменени, "никъде не са изчезнали, те ще останат в резерв за известно време и техните знания при всички случаи ще бъдат използвани", добави Березовец.

Сирски направи обиколка на всички горещи точки на фронта

Същевременно във вечерното си видеобръщение на 13 февруари президентът Володимир Зеленски отбеляза, че новоназначеният главнокомандващ Олександър Сирски заедно с министъра на отбраната Рустем Умеров е обиколил горещите точки на фронта - преди всичко Авдеевка, Купянск, Лиман, за да проучат актуалната ситуация.

Още: Най-важните предизвикателства пред новия главнокомандващ на украинската армия

Във всички тези райони, където е необходимо максимално внимание, двамата са поели решаването на съществуващите проблеми с кадрите, укрепването на позициите, подкрепление с дронове и средства за радиоелектронна борба, каза президентът. Той добави, че по-късно ще бъде представен и подробен доклад.

Още: От 1 млн. в армията воюват само 300 хиляди: Новото украинско командване ще прави одит

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руският пробив в Харковска област: Актуални новини и оценки за руските цели (ВИДЕА)

Пожар на товарен влак в Русия (ВИДЕО)

Зеленски: Тежките боеве с руските войски продължават по цялата фронтова линия

Беларус строи военна база до границата с Украйна: Тук ли ще се съхраняват руските ядрени оръжия?

Украйна си връща на Путин: Взриви петролна база в Луганск, Курск и Белгород са под обстрел (ВИДЕО)

Германия предложи на Канада военно сътрудничество в Далечния север

76-годишен припадна във виенска катедрала, спуснаха го с въжета

Принц Уилям: Кейт се чувства добре (ВИДЕО)

Медведев оправда ядрените учения, заяде се с Камерън

Михаел Рот: Победата на ВМРО-ДПМНЕ е удар срещу евроинтеграцията на РСМ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа