Затишие на фронта в Украйна, но не и в небето на Украйна (ВИДЕО)

6447
Затишие на фронта в Украйна, но не и в небето на Украйна (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Новини от Украйна - все повече акцентът във войната в Украйна започват да стават въздушните удари, а не бойните действия на самия фронт. Показателно е, че през изминалото денонощие има рекордно малко бойни сблъсъци – само 35 по цялата фронтова линия, съгласно сутрешната сводка на украинския генщаб. Толкова малък брой бойни сблъсъци не са регистрирани поне няколко месеца, отпреди руската армия да тръгне в масирана атака срещу Авдеевка.

За сметка на това обаче Русия предприе нова мащабна ракетна атака, детайли тепърва ще стават ясни. Първоначалната информация сочи за атака с мащаб като тези от 29 декември, 2023 година и 2 януари, 2024 година: Рано сутрин: Русия обстрелва Украйна с множество ракети, включително "Кинжал"

Развитие на военните действия в Украйна

(КАРТА) Най-горещо си остава при Авдеевка, но дори там интензивността на боевете е далеч от най-тежките дни. Украинският генщаб съобщава за 6 отблъснати руски пехотни атаки на северния фланг и 15 на южния, главно при Първомайско (11 километра югозападно от Авдеевка) и Невелско. По всички други направления на фронта е имало едва 2-3 до 4 руски пехотни атаки.

Че няма някакво голямо раздвижване на фронта личи от обзора на руския пропагандист и военен блогър Семьон Пегов, който единствено вижда лек руски успех при Маринка. До момента руският военен телеграм канал "Рибар", създаден от говорителя на руското военно министерство Михаил Звинчук, също не е публикувал дневен обзор за изминалото денонощие, което ясно показва липсата на нещо дори малко, което да се изтъкне като руски успех.

Що се отнася до Купянск, украинският военен анализатор и полковник от резерва (бил е част от украинския генщаб) Константин Машовец пише, че тече прегрупиране на руските части и се очакват до 5000 военнослужещи в района на базиране на 2-ра мотострелкова дивизия тоест Луганска област – срокът е 16 януари.

(КАРТА) Машовец смята и, че ще има подкрепления за биещите се руснаци при Новомихайловка (югозападно предградие на град Донецк), както и при село Кринки, на източния бряг на река Днепър. Конкретно за Бахмут той пише, че руският Трети армейски корпус има за задача да превземе височините при Клещеевка (7 километра югозападно до Бахмут), но не се справя досега със задачата.

ОЩЕ: Дефицит на ракети Patriot и снаряди за Украйна, майки притискат Путин за руските войници (ВИДЕО)

Имиджът на Путин: Старателно обгрижване

Междувременно, продължават отзивите за срещите на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин с роднини на загинали руски войници. Руското опозиционно издание "Агентство", свързвано с Алексей Навални, хвърли повече светлина за тези срещи.

Според информацията, роднините са внимателно подбрани – сред тях са двама прокремълски общественици, както и деца, с които Путин вече се е срещал. "Агентство" използва словосъчетанието "десантного батюшки", за да опише ситуацията, като посочва и конкретни имена на загинали, включително убития свещеник Михаил Василев, който по време на "частичната мобилизация" даваше съвети на рускините да раждат повече синове и да не се страхуват да ги пращат на война.

В този ред на мисли, в дневния си анализ ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) обръща внимание на интервю на патриарх Кирил. В него основната тема е как Русия трябва да прости на искащи да се върнат обратно руснаци, избягали от страната заради войната в Украйна. Това е поредно такова изказване на човек от висшия ешелон на руския режим – явен знак, че режимът на Путин добре осъзнава какво ще струва на Русия обезкървяването от "изтичане на мозъци".

Първи данни: Украйна удари важен за руснаците и Крим жп мост

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ПВО за Украйна: Германия е събрала 1 млрд. евро в световна инициатива

Украински военни завършиха обучение за поддръжка на F-16 в Нидерландия

Жертва и ранени след силна турбуленция в самолет

Официално: ЕС одобри печалбите от руските активи да отидат за оръжия за Украйна

Простреляха българка на шосе в Италия

Одеса и Киев на тъмно: Липсата на ток застрашава отбранителната индустрия на Украйна (ВИДЕО)

ООН продължава да счита Зеленски за легитимен президент на Украйна

Зад кулисите: ЕС натиска Орбан да позволи начало на преговори с Украйна

Взривове в окупираната Луганска област: Руски военни бази ли са поразени, или склад с гориво? (ВИДЕО)

Външният министър на Германия на неочаквано посещение в Киев (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа