Украйна отвърна на най-големия руски ракетен удар, хиляди руснаци са бягали от военна служба (ВИДЕО)

18029
Украйна отвърна на най-големия руски ракетен удар, хиляди руснаци са бягали от военна служба (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

След ужаса от унищожителната руска ракетна атака срещу Украйна, която беше най-голямата от началото на войната, снощи имаше взаимни обстрели между Украйна и Русия. Според сутрешната сводка на украинския генщаб, Руската федерация е изстреляла общо 10 дрона клас "Шахед", като са свалени 5 от тях.

Поредна въздушна тревога беше обявена в Украйна малко след 21:00 часа на 29 декември – първо в Николаевска област, после Виница, Херсон, Черкаска област, Хмелницка област. Една от целите отново беше Староконстантиновка, където има украинско военно летище. Видеокадри показаха картина от руския обстрел по Херсон:

Интересно видео публикува в профила си в Twitter германският политически анализатор на таблоида Bild Юлиян Рьопке. Той твърди, че е от бомбардировка на ПВО система IRIS-T - само една от 3, по думите му, които има Украйна. Вероятно има щети по радарния блок, казва Рьопке:

Същевременно, в Брянска област беше извършена атака с дронове – видеокадри от социалните мрежи показаха взрив и шумове от полет на безпилотни летателни машини. В поредица от публикации в официалния си канал в Телеграм губернаторът на областта Александър Богомаз съобщи, че са свалени общо 10 дрона, с уверения, че нямало пострадали и щети. Но руският опозиционен телеграм канал ASTRA публикува съобщение, че дрон се е взривил на територията на Брянския химически завод, който произвежда експлозиви. Общо предприятието е било атакувано от най-малко 6 дрона. При удара са избити стъклата на административната сграда.

На 21 ноември дрон се взриви на територията на завода, а на 14 ноември беше извършен друг удар срещу завода - дрон падна и проби покрива на строящия се цех. На 13 октомври същият завод беше атакуван от 2 дрона. Тогава бяха повредени покривът и вентилационната камера на производственото помещение, обобщава ASTRA историята за ударите срещу този завод досега, включително снощният

Освен това, ASTRA съобщава и, че друг дрон е паднал върху покрива на сграда на територията на завода за електроника "Силикон Ел". JSC SILICON EL GROUP е едно от най-големите предприятия за микроелектроника в Русия, в което работят повече от 1700 души, според уебсайта на компанията.

Над "Силикон Ел" са били свалени два дрона. Единият е избухнал във въздуха, а вторият е паднал на покрива на административна сграда на територията на завода. По предварителни данни няма пострадали и щети:

В Белгородска област също имаше обстрел – руското военно министерство информира за унищожени 13 снаряда от система за залпов огън. В профила си в Телеграм обаче губернаторът на областта Вячеслав Гладков съобщи за 1 убит цивилен и четирима ранени, един от които 10-годишно дете, както и щети по 10 частни жилища:

В крайна сметка, руското военно министерство обобщи нещата така - общо 32 свалени дрона над Брянска, Орловска, Курска и Московска област.

Междувременно се появиха кадри и от летяща в Украйна ракета Х-101, която е модифицирана с топлинни примамки, за да отклонява ПВО. Общо 90 ракети от този модел и от моделите Х-555 и Х-55 бяха изстреляни вчера по Украйна, 87 бяха свалени: Най-мащабната руска ракетна атака срещу Украйна: Подробности (ВИДЕО):

Руснаците не искат в армията

Същевременно, "Медиазона" съобщи, че през 2023 година руските съдилища са разгледали 5024 случая на самоволно напускане на руска военна част т.е. по същество дезертьорство. Това е абсолютен исторически рекорд. През 2022 година, когато Русия нахлу в Украйна, само 1001 такива случая стигнаха до съд в сравнение с 615 година по-рано.

От септември, 2022 година насам, когато в Русия беше обявена частична мобилизация, до съд са стигнали 5006 случая на бягство от военна служба. По по-строгия член за дезертьорство (338 от Наказателен кодекс на Русия) през 2023 г. в съда са предадени 148 дела, което е 6 пъти повече от предходната година.

"На 19 декември 2023 г. 43 пъти военнослужещи от 150-та мотострелкова дивизия на руските въоръжени сили, които отказаха да участват във военни действия, са конвоирани от военни полицаи от временно окупираната територия на Луганска област към Русия", добавя и украинският генщаб в днешния си сутрешен обзор.

Войната в Украйна: Развитие на военните действия

На бойното поле ситуацията не се променя – и като позиции, и като интензивност. Според сутрешната сводка на украинския генщаб е имало 56 бойни сблъсъка по целия фронт. Прави впечатление, че само при Авдеевка и на източния бряг на река Днепър, при Кринки (30 километра североизточно от град Херсон и 2 километра източно от река Днепър) има двуцифрено число руски пехотни атаки – навсякъде другаде руските атаки са едноцифрено число, при Бахмут са само 2.

Интересен е обзорът на руския военен телеграм канал „Рибар“, създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук. В него се признава, че е ударена висока жилищна сграда в Одеса – имало било "необичайно спускане" на зенитна ракета (СНИМКА). Изброяват се и военни цели на масирания руски обстрел, след като ясно се видя, че руските ракети поразиха много цивилни цели: танков завод "Малишев" в Харков, завод "Искра" в Запорожие, танков завод и в Лвов. В дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) също изрично се посочва, че вероятно руският ракетен удар от 29 декември е бил с цел да се попречи на украинския военнопромишлен комплекс да се развива и да противостои на Русия в дълга война. От ISW обаче не вярват, че е възможно Русия да прави регулярно атаки от такъв мащаб, защото няма достатъчно запаси от необходимите оръжия, особено високоточни ракети - припомня се изказване на зам.-ръководителя на Главното разузнавателено управление (ГУР) генерал-майор Вадим Скибицки, който каза, че през октомври тази година Русия е произвела общо 115 високоточни ракети (30 "Искандер-М", 12 "Искандер-К", 20 "Калибър", 9 Х-32 и 4 "Кинжал" т.е. спрямо мащаба на вчерашната атака недостатъчно това да се прави през ден или дори няколко дни. ОЩЕ: Най-мащабната руска ракетна атака срещу Украйна: Подробности (ВИДЕО). Украинското издание "Икономическа правда" изчисли, че Русия е похарчила 1 270 000 000 долара за вчерашната атака - невероятна сума. А контролираната от Кремъл руска информационна държавна агенция ТАСС съобщи, че руската армия е получила 1500 танка, 2200 бойни бронирани машини, 1400 бронирани машини, 1400 ракетно-артилерийски системи и 22 000 дрона през 2023 година - според данни на руското военно министерство. Няма обаче информация кое от това е ново производство и кое е извадено от складовете.

Що се отнася специално за фронта, съществени промени в обстановката няма, добавят от "Рибар". А руският пропагандист Семьон Пегов вижда в своя обзор единствено лек руски напредък в обхода към Бердичи, на северния фланг на Авдеевка. Пегов казва и, че при Бахмут украинците си върнали позиции при Хромово (2 километра западно от града), но загубили някои при Григоровка (6-7 километра северозападно от Бахмут).

ОЩЕ: САЩ натискат за милиарди руски долари за Украйна, тя отстъпи леко от взетото при контраофанзивата (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Eксперт: Западът е в глуха отбрана, но украинците ще успеят да спрат руснаците

Общежитие падна само в Коми, след като губернаторът обеща помощ за Луганск (ВИДЕО)

ГУР обяви поименно кой стреля с ракети "Кинжал" по Украйна

Взривен язовир, разбити бронирани машини: Ситуацията в Харковска област (ВИДЕО)

Любопитно: Защо в Литва се заговори за преговори между Украйна и Русия

Руска ракета рани хора в Белгородска област: Данни от руски източници (ВИДЕО)

10 години ДНР: Ракетен удар по празнуващи с автошествие в Донецк (ВИДЕО)

Фицо разкритикува словаците, даряващи за военна помощ за Киев. Зеленски го постави на място

Принц Хари се прибра в Лондон и поиска среща с Уилям и крал Чарлз

"Грузинска мечта" опитваше да балансира между Европа и Русия - това се промени: Оценка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа