Управляващите в Полша печелят местните избори, но предимно в малките населени места

1133
Управляващите в Полша печелят местните избори, но предимно в малките населени места
Снимка: Pixabay

Според данните от екзитпол, в изборите за местни органи на самоуправление в Полша води управляващата партия в страната, "Право и справедливост" на Ярослав Качински, която значително укрепи позициите си в страната. Тя, обаче, не постигна желания успех в големите градове.

В неделя, 21 октомври, поляците гласуваха за около 47 хил. депутати за общинските, селските и войводските съвети, както и за 2,5 хил. ръководители на областни администрации и кметове. Държавната избирателна комисия ще представи междинните резултати от изборите днес, 22 октомври, а окончателните официални данни - в сряда, 24 октомври. Вторият тур на местни избори в онези райони и градове, в които нито един от кандидатите не получава повече от 50% от гласовете, ще се проведе на 4 ноември.

ЕК дава Полша на съд заради нарушения на независимостта на съдебната система

Европейската комисия съобщи днес, че дава Полша на Съда на ЕС заради нарушения на независимостта на съдебната система и че е поискала о...

Гласуването в повече от 25-те хил. избирателни секции е преминало спокойно.

Първите резултати

Според социолозите, управляващата партия е успяла да постигне най-добрия резултат на изборите. Тя получава 32,3% от гласовете. Както се очаква, "Право и справедливост" ще има мнозинство в държавните структури на 9 от 16 войводства. Ако този резултат се потвърди, това ще бъде наистина сензационно, тъй като сега партията на Качински има мнозинство само в Прикарпатското воеводство.

Обединението под името "Гражданска коалиция" се нарежда на второ място с резултат от 24,7%. Лидерът на коалицията Гжегож Схетина, който оглавява най-голямата в Полша опозиционна партия „Гражданска платформа“, смята, че този резултат е “първата стъпка към победата".

На трето място е Полската селска партия с 16,6% от гласовете. 6,3% от гласовете са спечелени от дясната партия „Кукиз-15”и безпартийни кандидати. 5.7% е получил Съюзът на демократичната левица. Останалите политически сили не са получили повече от 2% от гласовете.

Местни избори се провеждат Полша

Редовни избори за органи на местно самоуправление се провеждат днес в Полша. Жителите на републиката ще изберат около 47 000 депутати з...

Големите градове

Въпреки победата в цялата страна, "Право и справедливост" не успя да спечели властта в най-големите градове. В повечето от тях кметските кресла ще бъдат заети от кандидати на опозицията.

Най-големият успех на опозицията е постигнат във Варшава. В столицата кандидатът на „Гражданската коалиция“ Рафал Тшасковски печели в първия кръг с подкрепата на 54,1% от гласоподавателите. 30,9% от избирателите са гласували за кандидат на "Право и справедливост" Патрик Яки.

В Краков и Гданск ще се проведе втори кръг на изборите, но там водят независими кандидати.

Кметовете в Познан, Люблин, Катовице и Бялисток са били избрани още в първия кръг. Като цяло, в тези градове печелят кандидатите от "Гражданската коалиция" или независими политици.

Унгария и Полша жалят правилата за евтиния труд в ЕС

Унгария и Полша заявиха, че ще обжалват пред Съда на Европейските общности трудно постигнатия миналата година компромис между страните ...

Висока избирателна активност

Избирателната активност на местните избори в Полша тази година е била по-висока от обичайното. Според предварителните данни повече от 50% от избирателите са участвали в гласуването. Две минути преди края на избирателния ден, Държавната избирателна комисия дори реши да удължи времето за гласуване, тъй като в някои избирателни секции в 21:00 часа все още е имало опашки.

Според експерти избирателната активност е била повлияна от много активна предизборна кампания, проведена от основните партии и независими кандидати през последните месеци. Представители на правителството, включително министър-председателят Матеуш Моравецки, също са участвали активно в кампанията.

Освен това, състоялото се всенародно гласуване открива нов избирателен цикъл в Полша. През пролетта, в страната ще се проведат изборите за Европейски парламент, през 2019 г. - парламентарни избори, а през 2020 г. - президентски избори. В много отношения местните избори са показателни за нагласите в обществото и могат да определят развитието на политическия живот през следващите две години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нов етап: Руснаците стреляха за първи път по Харков с модифицирана авиобомба с голям разрушителен ефект (ВИДЕО)

Бежанци: Група от деца и възрастни от Белгород се спасиха в Санкт Петербург (ВИДЕО)

В отговор на Путин: Полша излезе от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

Ген. Сирски: Ако руснаците тръгнат пак към Харков, това ще е фатално за тях (ВИДЕО)

Алла Пугачова може да бъде обявена за чуждестранен агент

Руски сили задържаха 9 души в Таджикистан, свързани с атаката в "Крокус"

Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Ядрени крайцери, подобрения по ракети и дронове: Нови руски оръжия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа