В Чехия изписват два пъти по-често канабис

5683
В Чехия изписват два пъти по-често канабис
Снимка: iStock/Guliver

Непоносими болки или пристъпи, проблеми при пациенти с тежко увреждане на гръбначния стълб, рак или склероза - в Чешката република все повече се третират с канабис.

Но пътят към него е доста труден. "В аптеките един грам чешки канабис струва 180 крони (около 7 евро)", казва Хана Вагнер от местното Сдружение на пациентите. Според информацията на Държавния институт за контрол на лекарствата, пациентите консумират средно около 10 грама на месец, което означава, че харчат 1 800 крони на месец. Пациентите с тежки болки консумират по-големи дози, пише Plusinfo.

Полицаи изненадаха плевенчанин в оранжерия за канабис

31-годишен плевенчанин бе прибран зад решетки след като полицаи го спипаха да отглежда канабис в селски имот, съобщи днес Областната ди...

Въпреки високата цена интересът към наркотичното вещество канабис нараства. Броят на лекарите, които са кандидатствали за разрешение за предписване на този „лек“, се е удвоил през последната година. Тази година разрешение да предписват канабис имат 58 чешки лекари, а общо са регистрирани 20 000 амбулаторно болни, които получават такива лекарства, предаде БГНЕС.

Един от лекарите, който в своята практика предписва канабис е анестезиологът от Пилзен Штепан Бейваничицки, който се занимава с лечение на остра хронична болка.

За един месец той е предписал канабис на 15 пациенти и това според него действа много ефикасно: повечето от тях вече могат да се откажат от лекарствата, съдържащи трамадол или опиати, а много от тях са се избавили от дългите нощни болки и спят по-добре, споделя лекаря.

Много добър опит с използването на канабиса има и Зденек Майзлик, чиято дъщеря дълги години страда от склероза. Канабисът, според него, помага да се облекчат крампи по краката и работата на червата. Той казва, че тя се нуждае от по-големи дози, около 180 грама на месец, което ще спре прогресията на болестта.

43 кг канабис откриха у 48-годишен мъж от Дупница

Криминалисти от РУ Дупница са иззели  голямо количество марихуана, незаконно притежавано оръжие, боеприпаси и взривни вещества от ...

В Чехия е избран един завод чрез търг да произвежда само 40 килограма канабис. Поради тези ограничения чешкият канабис е по-скъп от вноса, а проблемът е, че държавата не допуска внос.

Международният институт за канабис критикува сегашната ситуация. Те предупреждават, че Канада и Холандия изнасят канабис в големи количества и следователно те са много по-евтини. Няма отговор на въпроса защо чехите не използват немския или полския пазар.

Чешката република е една от първите държави, одобрила употребата на канабис.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Фицо: Словакия не подкрепя приемането на Украйна в НАТО

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 17.04 - Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

Вархеи: ЕС скоро ще има нови членове

Чехия: Дарители са готови да купят 500 000 снаряда за Украйна

ЕС започва работа по нови санкции срещу Иран

Нови протести срещу закона по руски образец в Грузия, стигна се до сблъсъци (ВИДЕО)

Джорджа Мелони съди историк за клевета

Пожар в завод в Москва, който прави ракети за ПВО С-300 и С-400*

Грешката във възпитанието на принц Хари, за която крал Чарлз III съжалява и до днес

Папата се моли за децата, живеещи в почти робски условия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа