В Русия няма да наказват чиновници, "принудени към корупция"

2242
В Русия няма да наказват чиновници, "принудени към корупция"
Снимка: Getty Images/Guliver

Министерството на правосъдието на Русия възнамерява да смекчи законодателството за противодействие срещу корупцията, като предвижда случаи, в които неспазването на установени забрани, ограничения и изисквания, "вследствие на непреодолима сила" не са правонарушение. 

В разработването на поправките, които са включени в една от точките на Националния план за противодействие срещу корупцията за 2018–2020 година участват руското министерство на правосъдието, руското министерство на вътрешните работи, руското министерство на труда, Главната прокуратура на Русия и Следствения комитет на Русия. Докладът с промените вече е внесен за разглеждане от правителството, съобщи "Ведомости".

The Wall Street Journal: Долу ръцете от Венецуела

Подкрепата на международната общност за възстановяване на демокрацията във Венецуела стана още по-силна, след като на 23 януари Хуан Гу...

Според сега действащия закон корупционни нарушения оценяват упълномощени комисия за съблюдаване на изискванията към служебното поведение. В случай на установени от тях обстоятелства, свидетелстващи за липса на вина, действието на чиновника не може да бъде квалифицирано като корупционно правонарушение. Но понякога спазването на ограниченията и забраните, изискванията за предотвратяването или регулирането на конфликт на интереси не са възможни поради обективни причини, а освобождаването от отговорност не е визирано от законодателя, обясняват вносителите на промените. Подобно освобождаване от отговорност е възможно, ако неспазването на изискванията е предизвикано от обективни обстоятелства, създали невъзможно спазването на забраните, казват още от Министерството на правосъдието на Русия.

"Няма нито едно разумно обяснение за прилагане на форсмажорни обстоятелства, когато чиновникът не е декларирал конфликт на интереси. Под такива обстоятелства видимо се разбират въоръжени действия, природни бедствия, извънредна ситуация, които нямат отношение към корупционните отношения. Но у нас имаме покупки при извънредни ситуации, които устройват местните власти – в Петербург, например, с такава формулировка построиха велоалеи." Това е мнението на  Иля Шуманов от "Трансперънси интернешънъл-Русия", предава БГНЕС. Според него при такова положение всичко може да попадне в "извънредната" графа. По думите му по този начин ще се създават поредните изключения, които ще позволят на чиновниците да избягват наказания за корупция.

"Корупцията си прилича с импотентността по това, че и двете са интимни процеси. Те не биха могли да бъдат засечени в публичната сфера, по-точно биха могли да бъдат засечени в публичната сфера по изключение. Иначе става дума за две страни, които са под завивките, образно казано", каза Огнян Минчев, председател на Управителния съвет на Асоциация "Прозрачност без граници", обявявайки параметрите на Индекса за възприятие на корупцията на Transparency International за 2018 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

ПВО и пари за Украйна, позиции за Израел и Турция: Какво решиха евролидерите?

Сушата в европейска страна изправя туристи срещу местни в надпревара за вода

С руската армия можеш да превземеш света, но те са идиоти: Украински военен от Авдеевка говори (ВИДЕО)

Руснаците масово ще бъдат тествани за плодовитост: Путин иска повече раждаемост

ЕСПЧ отхвърли жалба на Филип Киркоров срещу Литва

Не е само у нас: Болница в Англия призна че е разменила бебета

Зеленски: За пръв път Украйна успя да пусне 10 гаубици "Богдана" за месец

Русия за пореден път "уби" Буданов и Сирски: Киев реагира

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа