X
 
 

Варадкар: Остават още много спорни моменти за Brexit

1070 0
photo of Варадкар: Остават още много спорни моменти за Brexit
Снимка: Getty
Ирландският премиер Лео Варадкар заяви в сряда, че се надява Великобритания да постигне споразумение за излизане от ЕС, но спорните моменти остават, макар че крайният срок за сделката наближава неумолимо.

"Убеден съм, че всички страни са сериозни относно постигането на споразумение до края на този месец", каза Варадкар след телефонен разговор с британския премиер Борис Джонсън.

Борис Джонсън може и да успее да докара нещата до Brexit със споразумение

Британският премиер Борис Джонсън е на косъм от това да се договори за Brexit с Европейския съюз, твърди The Guardian, цитиран от Агенц...

"Има начин за решаване, но има много проблеми, които все още трябва да бъдат решени."

В Лондон говорителят на Джонсън заяви, че е постигнат напредък в преговорите късно през нощта в Брюксел, които се възобновиха в сряда сутринта, "но има още работа".

Великобритания се надява да напусне Европейския съюз на 31 октомври, но все още обсъжда условията си за развод с блока и времето намалява.

Ако лидерите на ЕС не одобрят споразумение в Брюксел в четвъртък и петък, британски закон изисква Джонсън да забави Brexit - нещо, което той многократно се е заклел да не прави.

Ключовият препъни камък отдавна е как да се управлява границата между членката на ЕС Ирландия и британската провинция Северна Ирландия след Brexit.

Париж: Има положителен импулс за сделка по Brexit

Франция приветства "положителния импулс" в преговорите, насочени към осигуряване на споразумение за условията на излизане на Великобрит...

И двете страни желаят да избегнат повторното въвеждане на граничната инфраструктура, което би могло да доведе до риска от подновяване на сблъсъците между проирландски републиканци и подкрепящи Великобритания юнионисти след повече от 20 години мир.

Но Лондон иска цялото Обединено кралство - включително Северна Ирландия - да напусне митническия съюз на ЕС, което предполага, че някъде трябва да има митнически проверки на стоките, преминаващи между север и юг.

Всяка сделка, договорена с ЕС, трябва да мине през Камарата на общините, където консерваторите на Джонсън нямат мнозинство.

Премиерът трябваше да се срещне за трети път в рамките ва три дни със своите съюзници от Северна Ирландия, Демократическата юнионистка партия.

Междувременно министърът за Brexit Стив Баркли потвърди, че правителството ще спазва закон, който изисква да се поиска забавяне на Brexit , ако до събота не бъде постигната сделка.

Сделка за Brexit още тази седмица?

Сделка за Brexit е възможна още тази седмица, заяви вицепремиерът  на Ирландия и външен министър Саймън Ковъни, след уикенд на инт...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Дневен хороскоп за 20 ноември

Овен Това е ден, в който с лекота ще усвоявате нови знания. Проявената мъдрост ще ви носи плодове дълго време. Телец Това е ден, в който творческата...