X
 
 

Вархели: Преговорите за присъединяване със Скопие и Тирана да започнат през пролетта

616 0
Вархели: Преговорите за присъединяване със Скопие и Тирана да започнат през пролетта
Снимка: Getty
Комисарят по разширяването Оливер Вархели заяви, че преговорите за присъединяване с Албания и Северна Македония трябва да започнат през пролетта. Той направи изявлението на заседанието на Съвета на ЕС на ниво външни министри в Брюксел. „Днес имахме работна закуска с министрите на външните работи на Албания и Северна Македония. Дискусията беше много положителна и съм сигурен, че можем да поправим грешката и да започнем преговори през пролетта, заяви комисар Вархели.

Дебатът, както той подчерта, е бил обнадеждаващ. „Изглежда, че ще можем да продължим напред и да поправим грешката, направена през октомври. Трябва да започнем преговорите за присъединяване с двете страни през пролетта“, каза Вархели.

Вархели: Разширяването на ЕС остава приоритет за Европейския парламент

Новият еврокомисар по разширяването Оливър Вархели заяви днес, че е много разочарован, че не е постигнат консенсус за започване на прег...

На 15 октомври външните министри на ЕС не успяха да се споразумеят за започване на преговори с двете страни заради възражения от страна на Франция, Холандия и Дания. По-късно въпросът беше повдигнат на срещата на върха на ЕС на 17 октомври, но и тогава не беше постигнат консенсус. Преговорите с Албания и Северна Македония ще бъдат и в дневния ред на ЕС на Съвета на Европа през април.

Франция поиска реформи на самия процес на присъединяване.

Новата Европейска комисия трябва да представи предложение за нова методология за процеса на присъединяване до края на януари.

Actualno.com

Етикети:

Последно в Актуално