Ватиканът осъди квотният принцип за бежанците в ЕС

5780
Ватиканът осъди квотният принцип за бежанците в ЕС
Снимка: Gettyimages.com

Системата за приемане на бежанци на квотен принцип между страните от ЕС е нехуманна, заяви по Радио Ватикана кардинал Антонио Мария Вельо, председател на Папския съвет за пасторална грижа над емигрантите и странстващите.

"Винаги съм смятал, че до сега Европа не е имала единна имиграционна програма. Единственото нещо, с което се занимават европейските страни, е да разрешават извънредни ситуации. А сега тези квоти за прием на бежанци ми се струват нечовешки и нехристиянски", заяви високопоставеният духовник. По негово мнение, проблемът с имиграцията изисква цялостна програма, а не спешни решения.

ПФ възрази срещу българската квота за бежанци

Патриотичният фронт излезе с декларация срещу предложението на Европейската комисия за разпределение на нови нелегални емигранти между ...

По въпроса за имиграцията днес взе отношение и папа Франциск, като посочи, че "да оставим нашите братя да умират на лодките в Сицилианския пролив - това е убийство."

Италия в сред най-засегнатите страни от проблема с бежанците, като повечето от тях пристигат по море и слизат от лодките на южните брегове на Апенините. Тази страна, в съответствие с международните споразумения, е длъжна да предостави на мигрантите първи прием. Освен това италианската брегова охрана и военноморският флот оказват помощ на десетки хиляди нелегални имигранти, които се оказват в беда в открито море. Повечето от новодошлите не смятат да останат в Италия и търсят убежище в други страни.

Италианските власти многократно са се обявявали за приоритетно преразглеждане на този въпрос на равнище ЕС. Сега се разглежда предложение за въвеждане на квоти за приемане на бежанци, но много страни, включително Франция, отказват да вземат допълнително имигранти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com