ВИДЕО с побой на офицер над войник: Проблемът с расизма в руската армия носи още негативи за Путин

7253
ВИДЕО с побой на офицер над войник: Проблемът с расизма в руската армия носи още негативи за Путин
Снимка: Unplash

Набирането на основната част от мобилизираните от етническите малцинства в Руската федерация ще продължи да има обратен ефект върху ситуацията на фронта за руския президент Владимир Путин. „Путин определено смята, че етническите малцинства са лесно заменяем разходен материал“, казва Владимир Будаев от Фондация „Свободна Бурятия“ пред Newsweek. Групата е създадена след инвазията на Русия в Украйна именно с цел подкрепа и застъпничество за етническите малцинства в Русия.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза на 21 септември, че Русия ще мобилизира 300 000 резервисти и бивши военни, имащи „военни специалности и подходящ опит“. Но истинската цифра в указа на Путин не бе разкрита пред обществеността, а мобилизацията се извършва основно в районите и републиките, населени с малцинства, отбелязва Будаев. И добавя, че много от мобилизираните изобщо не отговарят на посочените от министър Шойгу критерии.

Путин се зае да реши проблема с алкохолизма

Трябва да се борим с алкохолизма не със забрани, а с предложения за личностно развитие в някаква интересна сфера. Това каза руският пре...

ОЩЕ: Това не е нашата война: В Башкирия призоваха мъжете на борба за излизане от състава на Руската федерация 

"Сега виждаме втората стъпка от мобилизацията", казва той, визирайки проблемите на етническа и религиозна основа, ширещи се в руската армия. Красноречиво видео за този проблем се появи в социалните мрежи. На него се вижда как руски войник, вероятно офицер, бие свой военен другар от малцинствата за това, че се моли на Аллах. "Ще се молиш само когато ти кажем, разбра ли?", крещи той докато поваленият на земята му отговаря: "Разбрах, разбрах, само не ме бийте."

Много активисти и местни служители в Русия също посочват, че населението е непропорционално мобилизирано. Военни анализатори от Conflict Intelligence Team (CIT) отбелязват, че по-голямата част от мобилизираните са от Дагестан в Кавказ, Якутия в североизточен Сибир, Бурятия, близо до руско-монголската граница, и Красноярския край. В Дагестан, например, където основната част от населението са мюсюлмани, избухнаха разгорещени антивоенни протести заради насилствената мобилизация. Снимката по-долу е само един от многобройните примери - жена от Красноярск с плакат, на който пише: "Няма държава без мъже".

Путин реши, че руснаците нямат много нужда от туризъм и почивка

Руският президент Владимир Путин подписа указ за премахването на Федералната агенция по туризъм. Функциите на ведомството ще бъдат прех...

ОЩЕ: Руските власти в Курска област наредиха да се копаят окопи близо до банки и магазини 

Бившият монголски президент Елбергдорж Цахия също заяви, че монголските граждани в Русия са принудени да се бият във войната на Путин. „Знам, че от началото на тази кървава война етническите малцинства, които живеят в Русия, пострадаха най-много. Бурятските монголи, тувинските и калмикските монголи бяха използвани просто като пушечно месо", каза Цахия.

На 14 октомври Путин обяви, че мобилизацията е към края си и ще завърши до две седмици, добавяйки, че 222 000 от обявените 300 000 мобилизирани вече са във войсковите части. Но според Будаев Кремъл, който губи войната и реализира огромни загуби от жива сила, ще се нуждае от много повече ресурси. Така че, по думите му, мобилизацията няма да свърши скоро. Самият Будаев, който се занимава с правни въпроси във фондация "Свободна Бурятия", отбелязва, че получава по 15 обаждания за един час от хора, които търсят помощ как да избягат извън републиките си, за да се спасят от мобилизацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com