Вижте първата княжеска сватба в Русия след революцията (ВИДЕО)

7279
Вижте първата княжеска сватба в Русия след революцията (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

В Русия днес се случи първата сватба на аристократи, след като болшевишката революция свали династията Романов през 1917 година. Пищната церемония привлече гости със синя кръв от цяла Европа, предаде АФП, цитирана от БНР.

Великият княз Георгий Михайлович Романов (40 г.) и италианската му годеница Ребека Бетарини (39) се венчаха в катедралата „Свети Исакий Далматски“ в Санкт Петербург в присъствието на десетки членове на европейски монархически семейства.

Стотици гости от чужбина пристигнаха в бившата имперска столица на Русия за православната брачна церемония, като сред тях бяха кралицата на Испания София, принц Рудолф и принцеса Тилсим от Лихтенщайн, бившият български цар Симеон и съпругата му, посочва АФП.

Сред списъка от гости от 1500 души има и други известни имена, като Константин Малофеев, монархист и милиардер, близък до Кремъл, и говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Преди сватбата Романов заяви, че двойката е избрала да се венчае в Санкт Петербург, защото това е първото място в страната, където семейството се е върнало в началото на 90-те години на XX век.

„Това място е много, много близо до нашето семейство“, казва той в интервю за интернет сайта Фонтанка преди сватбата.

Санкт Петербур е „историята на Русия“, „историята на Романови“, добавя той.

Роденият в Мадрид Георгий Романов е син на великата княгиня Мария Владимировна Романова, обявила се за наследничка на руския имперски трон. Тя е внучка на великия княз Кирил, братовчед на Николай Втори – последния руски цар, който бе екзекутиран със съпругата си Александра и петте им деца от болшевиките през 1918 г.

Последната сватба в Русия на наследник на династията Романов бе тази на Николай Втори и Александра преди 127 години. Погребани след екзекуцията им на място, държано дълго в тайна от съветските власти, техните останки, както и на техните деца, бяха преместени през 1998 г. в катедралата „Петър и Павел“ в Санкт Петербург.

През 2000 г. членовете на семейството бяха обявени за мъченици от Руската православна църква.

Романов, който е завършил Оксфорд и прекарва голяма част от живота си във Франция, среща Бетарини в Брюксел, където той работи в Европейския парламент. Той е работил и за руския минен гигант „Норилск никел“.

Миналата години Бетарини прие православната вяра и името Виктория Романовна. На церемонията днес тя носеше сватбена рокля с герба на руската империя, избродиран в златисто.

Двойката се премести в Русия преди три години, като първо се установи в предградие на Москва, преди да се премести в центъра на столицата близо до Кремъл.

Канят Романови да се върнат в Русия

Потомците на царската фамилия Романови получиха покана да се върнат в Русия, информира вчера в. “Известия”. Автор на иници...

Романов сега работи по няколко благотворителни проекта. Според него членовете на европейските и руски монархически семейства могат да помогнат на Русия и Запада да подобрят отношенията си.

„Мисля, че можем да бъдем посланици на добра воля.“

Но говорителят на президента Владимир Путин посрещна днес хладно идеята Романов да стане играч в руския политически живот.

„Президентът не планира да поздрави младоженците“, каза Дмитрий Песков пред репортери. „Тази сватба по никакъв начин не присъства в нашия дневен ред.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа