Виталий Кличко се оплака от натиск от украинското правителство

5103
Виталий Кличко се оплака от натиск от украинското правителство
Снимка: Getty Images

Кметът на Киев Виталий Кличко заяви, че администрацията на столицата и лично той са подложени на политически натиск. Намекна, че този натиск се оказва от "централното правителство".

"Води се ожесточена кампания за дискредитиране на киевската градска управа и лично на мен. Безмилостните претърсвания парализират работата на отделите и службите на градската администрация. Във военновременното управление на столицата се внася хаос, а обектите от критичната инфраструктура не са в състояние да се справят с нормалното си натоварване. Едни и същи документи се изискват отново и отново...", написа той в Telegram на 21 юни.

Виталий Кличко: Ние защитаваме всеки един от вас и цяла Европа

Украинците се сражават не само за своите семейства, а за цяла Европа и за общите ни ценности. Думите са на кмета на Киев Виталий Кличко...

"Опитват се всячески да съсипят репутацията на Кличко, но не могат да намерят нищо срещу мен, затова връчват известия за подозрения на моите подчинени и шумно ги обвиняват, че са виновни. Но когато тези дела се разпаднат в съда, няма да ни поднесат никакви извинения", допълни той.

Кличко спомена за ареста на Роман Ткачук - директор на Департамента за общинска сигурност на Киевската държавна администрация, заподозрян в груба небрежност, довела до тежки последици. Кметът на Киев заяви, че е възмутен от ареста на Ткачук, особено като се има предвид фактът, че "нито един началник на район (в Киев), отговарящ за създаването на приюти и отговарящ за разпределянето и изплащането на (държавни) средства, не е бил засегнат".

Бившият боксьор подчерта, че областните ръководители са отговорни пред централното правителство, а не пред самия Кличко и градската администрация. Той попита: "Как тогава можем да говорим за обективност и липса на политически мотиви?", имайки предвид случаите при повдигането на обвинения срещу служители на администрацията на Кличко, а не на служители, които се отчитат пред централното правителство.

Кличко обаче не уточни кой според него е отговорен за политическите заплахи срещу него. "Някой иска отново да установи контрол над столицата. Нима вече сме спечелили? Кличко ли е сега най-големият проблем?", попита реторично той с препратка към продължаващите военни действия.

Ще се изправи ли Виталий Кличко срещу Зеленски на изборите за президент догодина?

Виталий Кличко, кметът на Киев и бивш световен шампион по бокс в тежка категория, отказа да разкрие в интервю за ДПА дали ще се изправи...

На 15 юни "Украинска правда" съобщи, че президентът на Украйна Володимир Зеленски може скоро да отстрани Виталий Кличко от поста ръководител на Киевската градска държавна администрация. При тези обстоятелства Кличко все пак ще остане кмет на Киев. Канцеларията на президента вероятно обмисля да назначи Олександър Камишин - министър на стратегическите индустрии - за нов ръководител на местната администрация.

ОЩЕ: Експлозия в жилищна сграда в Киев, има жертви и пострадали

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ЕС разследва Фейсбук и Инстаграм за предизборна дезинформация

Ракета на Северна Корея е ударила Харков, твърдят експерти от ООН

Съпруга на руски политик планирала да осинови отвлечено украинско момче, изоставила го заради болест

Русия почти не ползва Кримския мост за военни доставки: Украински данни

Първи член на британското кралско семейство е в Украйна от началото на войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

Най-голямата финландска авиокомпания отменя полети заради заглушения от Русия GPS

Жертви и ранени след пореден руски удар в Харков

Пак мощен пожар в Подмосковието (ВИДЕО)

Естония няма да експулсира 6500 украински мъже с изтекли паспорти

Идеологът на Путин получи трибуна от Тъкър Карлсън, подобно на диктатора (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа