Путин: Провокацията в Керченския пролив е заради изборите в Украйна

7184
Путин: Провокацията в Керченския пролив е заради изборите в Украйна
Снимка: Gettyimages

Провокацията в Керченския пролив е свързана с предстоящите избори в Украйна. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на традиционната си голяма годишна пресконференция.

По думите му Украйна е изпратила военнослужещите си към руските граници с надеждата, че те ще загинат. "Това е лош начин да се повиши рейтингът", отбелязва главата на Руската федерация, тъй като според него украинският лидер Петро Порошенко е действал за сметка на интересите на Киев. Путин посочи, че съдбата на моряците, задържани по време на инцидента, ще бъде решена съобразно резултатите от наказателното производство, което се води срещу тях.

По думите на стопанина на Кремъл Украйна остава важен търговски партньор за Русия, като стана ясно, че дори има ръст в товарооборота между двете държави. Стана ясно и че Русия няма намерение на възпрепятства преминаването на кораби през Керченския пролив.

Путин смята, че блокадата между Донбас и останалата част от Украйна е установена от властите на Киев. Държавният глава отбеляза, че опитите за разрешаване на политическите проблеми в Донбас със сила са обречени на неуспех.

Ядрената сигурност

Според лидера на Кремъл страхът от използване на ядрени оръжия отслабва, което може да доведе до глобална катастрофа. В тази връзка Путин изрази съжаление, но същевременно увери: „Ще гарантираме вашата сигурност, знаем как да го направим". Свидетели сме на разпадането на международната система за сдържане на въоръженията, предупреди държавният глава. Според него, ако подобен конфликт възникне, това може да „доведе до гибел на цялата цивилизация, а може би и цялата планета“.

Путин припомни за решението на САЩ да се изтеглят от Договора за ракети със среден и малък обсег (ДРСМО), което принуждава Москва да подобри оръжията си. В резултат Русия спечели предимство, но е за поддържане на паритет, подчерта още лидерът на Кремъл, цитиран от РИА Новости.

Отношенията между Великите сили

Путин отказа да коментира китайско-американските отношения. „Това е много деликатна тема. Тук няма да се ръководим от принципите, заложени в Кодекса на Хамурапи“, бяха думите на лидера на Кремъл в отговор на пореден журналистически въпрос, предаде още ТАСС.

Що се отнася до Япония, Путин увери, че Москва и Токио ще продължат да работят за постигането на официален мирен договор. „Както Япония, така и Русия са заинтересовани от цялостно уреждане на отношенията“, подчерта той. Руският президент обаче изрази загриженост от разполагането на американска система за противоракетна отбрана на територията на островната държава.

Русия и Западът

Сравнявайки международната реакция на случая „Скрипал“ и убийството на журналиста на Джамал Хашоги в Генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул, държавният глава обърна внимание, че в първия случай има санкции, а във втория – тишина. В тази връзка Путин открои „русофобския подход“ на международната общност, насочена към сдържане на развитието на Русия като конкурент, отбелязва още агенция "Фокус".

Коментирайки последиците от санкциите срещу Русия, стопанинът на Кремъл изрази увереност, че щетите са по-сериозни за западните държави. Путин подчерта, че заради санкциите Западът е загубил руския пазар, което е довело до съкращаване на работните места. „За тях това е осезателно“, изрази увереност Путин, като същевременно допълни: „В Русия безработицата е 4,8%, а в Европейския съюз – например в Испания, тя е 15%“.

Путин припомни, че почти в цялата си история руснаците са живели в условията на санкции и в тази връзка бе категоричен, че икономиката на страната се е адаптирала към тях.

„Скоро газът ще свърши, Владимир Владимирович!“

Владимир Путин бе категоричен, че запасите от природен газ на страната са достатъчни и няма да бъдат изчерпани. „Газът няма да свърши, имаме повече, отколкото целият свят общо“, увери лидерът на Кремъл. Така Путин реагира на опит на журналист да зададе въпрос с фразата: „Скоро газът ще свърши, Владимир Владимирович!“.

Лидерът на Руската федерация посочи, че иска да види икономиката на страната си сред първите пет в света. "Основното нещо пред нас е, че икономически трябва да влезем в нова лига", заяви Путин и добави: "Имаме всички шансове да заемем петата позиция по отношение на икономиката. И мисля, че ще го направим".

Припомняме, че понастоящем Русия се нарежда на 12-то място в световната класация на Международния валутен фонд (МВФ) с икономическа продукция на стойност около 1,5 трилиона долара. Списъкът на МВФ оглавяват Съединените щати, следвани от Китай, Япония, Германия и Великобритания на пето място.

Русия се нуждае от "пробив, необходим е скок по отношение на технологичните иновации, без това страната ни няма бъдеще", коментира Путин, цитиран от AFP. Той изброи няколко положителни фактора, включително прогнозирания ръст от 1,8% през годината, както и "малкия ръст на реалните доходи".

Президентът каза, че Русия има "приемливо" равнище на инфлация, като в началото на следващата година се очаква кратък период на по-висока инфлация, дължащ се на увеличение на ДДС от 18 на 20%, което влиза в сила от 1 януари.

Журналисти и шпиони

Руският лидер сравни журналистите със служителите в службите за сигурност. Според него те имат нещо общо помежду си – и едните, и другите работят с информация.

Един от журналистите, който беше в залата за пресконференция, се възползва от паузата, свързана с предаването на микрофона, за да поздрави Путин с празника на служителите в службите за сигурност. „Благодаря ви! На вас също“, отговори президентът. „Вие се занимавате с информация и службите за сигурност също се занимават с информация“, добави Путин, който дълги години е работил в руското разузнаване.

"Ислямска държава" в Сирия

Държавният глава на Русия "като цяло" се съгласи с оценката на американския колега Доналд Тръмп, съгласно която терористичната групировка „Ислямска държава“ е победена в Сирия. „Що се отнася до „Ислямска държава“, като цяло съм съгласен с президента на САЩ. Постигнахме съществени изменения в борбата с тероризма на територията и нанесохме сериозни удари по „Ислямска държава“ в Сирия“, заяви Путин.

Социализъм днес?

Реставрацията на социализма в Русия е невъзможна, категоричен бе още Путин. "Промяната в обществото е толкова дълбока, че реставрацията на социализма е невъзможна. Възможни са единствено елементи на социализация на икономиката, на социалната сфера“, коментира лидерът на Кремъл. Възстановяването на социализма „винаги е свързано с разходи за повече доходи и в краен резултат – в икономиката“, обясни още Путин в отговор на журналистически въпрос.

„Западът вижда заплаха в лицето на Русия. Наистина ли искате да управлявате света?“, попита Путин журналист на The Wall Street Journal. „Разбира се“, бе отговорът на държавния глава. А след това той продължи: „Що се отнася до управлението на света, то ние знаем къде се намира щабът, който се опитва да прави това, и той определено не е в Москва“, подчерта Путин.

След това той припомни колко средства САЩ изразходват за отбрана и зададе въпрос: „Мислите, че ние искаме да управляваме света?

„Основната цел на нашата външна политика е да гарантираме придвижваме напред, за да заемем достойно място на международната сцена, като равна сред равни държави“, отбеляза още стопанинът на Кремъл.

За годишната пресконференция на руският президент бяха акредитирани рекорден брой местни и чуждестранни журналисти – 1702, поясни по-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Те задаваха въпроси към Путин, като нямаше ограничения за темите. Това е първата голяма среща на държавния глава с журналистите след преизбирането му на поста през март.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа