Владимир Зеленски е готов да изтегли войските в Донбас?

4136
Владимир Зеленски е готов да изтегли войските в Донбас?
Снимка: Getty Images/Guliver

Владимир Зеленски е готов да изтегли войските в Донбас, пише руският вестник "Коммерсант".

Според изданието изтеглянето на войски край град Петровское в Донбас ще започне на 4 ноември. Тази дата беше оповестена публично както от президента на Украйна Владимир Зеленски, така и от властите на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР). Изпълнението на плановете ще отвори пряк път към срещата на върха на "Нормандската четворка" (Русия, Украйна, Франция, Германия), на която може да се вземе решение за разполагане на сили по цялата линия на съприкосновение. Междувременно страните в конфликта обявиха следните стъпки за прекратяването му: в ДНР обявиха подготовката за размяна на затворници, а в Киев - разработването на план за връщане на вече неконтролирани територии в украинското политическо и културно пространство, допълва агенция Фокус.

Хиляди протестират в Киев срещу изтеглянето на украинските войски от Донбас

Хиляди украинци протестираха в Киев. Те нарекоха "капитулация" очакваното оттегляне на войските, които се борят с подкрепяните от Москв...

Владимир Зеленски обяви готовността си да изтегли войските от Петровское в Киев по време на пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. "От своя страна, ние започнахме извеждане на войските в Катериновка (село близо до град Золотое в Луганска област, недалеч от който са разположени части на украинската армия. -„ Коммерсантъ“). Ако в Петровское всичко е спокойно за една седмица - трябва да има седем дни тишина по фронтовата линия, тогава ми се струва, че на 4 ноември трябва да започнем да се изтегляме от Петровское", каза Зеленски.

Петровское е третото от населените места, от което е договорено изтегляне на войските още през 2016 година. Според постигнатите споразумения тогава изтеглянето трябва да бъде предшествано от пълно отсъствие на обстрели в рамките на една седмицата. В района на Станица Луганская това беше постигнато през лятото – изтеглянето на силите официално приключи на 30 юни. В района на Золотое всичко трябва да приключи до 1 ноември. "Процесът е завършен от наша страна", заяви пред "Коммерсант" представител на самопровъзгласилата се Луганска народна република (ЛНР) в Съвместния център за контрол и координация на прекратяването на огъня. "Според информацията, която ни съобщава специалната мониторингова мисия (СММ)на ОССЕ, изтегляне се провежда от украинската страна и то трябва да приключи преди 13:00 часа на 1 ноември". В същото време представители на Луганската народна република отказаха да отговорят на въпроса дали се поддържа пълно прекратяване на огъня в района на изтеглянето.

Сега украинската страна бърза да започне изтеглянето на войските в Петровское, считайки присъствието на въоръжените сили в близост до този град за последно препятствие за организирането на нова среща във "нормандския формат". Според условията, които бяха поставени по-рано от Киев, за да започне изтеглянето на войските в Петровское, там трябва да минат седем дни без нито един обстрел. Като референтен ден следва да се счита 28 октомври. Към 31 октомври уебсайтът на СММ на ОССЕ имаше доклади за първите три дни от този период. Според тях в района е имало автоматична стрелба. „На 29 октомври, патрулирайки на около 2 км северно от Петровское, екипът на СММ е чул изстрели на около 2 до 4 км в югозападна посока“, се казва в доклада, публикуван на 30 октомври.

Междувременно надеждата, че процесът на изтегляне на войските ще започне на 4 ноември, изразява не само Владимир Зеленски, но и представители на ДНР.

Наталия Никонорова, постоянният представител на самопровъзгласената република в Минската контактна група, заяви пред „Коммерсантъ“, че „на 2 ноември ще започне прилагането на графика.. Трябва да се отбележи, че по-рано всички членове на контактната група в Минск отказаха да дадат дата за началото на изтеглянето на войските в Петровское, като се позоваха на възможни провокации на противниците на този процес вътре в Украйна.

Украински депутат, разкриващ подробности за руската намеса в Източна Украйна, е намерен мъртъв

Известният украински депутат Дмитро Тимчук беше открит мъртъв в дома си в Киев, пише БГНЕС по информация на BBC. Тимчук е станал жертва...

Украинският външен министър Вадим Пристайко написа в социалната мрежа Twitter: Изтеглянето на войски в Петровски е "последната стъпка към провеждането на срещата на върха в Нормандския формат през ноември". Както по-рано "Коммерсант" съобщи, в кабинета на президента Владимир Зеленски възлагат особени надежди в срещата на лидерите на четири страни - Руската федерация, Украйна, Франция и Германия. Сътрудниците на украинския лидер очакват руският президент Владимир Путин на лична среща да докладва при какви точно условия ще бъде готов да се откаже от подкрепата за самопровъзгласилите се народни републики. Междувременно главите на Франция и Германия ще кажат на каква помощ може да разчита Украйна.

Съдейки по изявлението на Зеленски, че изтеглянето на войските се извършва с цел организиране на „среща в Нормандския формат“, украинските власти все още имат големи надежди за тази среща на върха.

Проектът на окончателния документ, който се планира да бъде приет на срещата на върха, вече е готов. Според информацията на „Коммерсант“, там са описани бъдещите задачи. Сред тях, с голяма степен на вероятност е изтеглянето на силите по цялата линия на контакт, както и вграждането в украинското законодателство на „формулата на Щайнмайер“ (тя беше предложена от министъра на външните работи на Германия, сега президент Франк-Валтер Щайнмайер и определя последователността от стъпки за изпълнение на споразуменията от Минск).

Политическите противници на Владимир Зеленски не разбират тази решителност на сегашното ръководство на Украйна. „Изтеглянето на войските по-скоро прилича на отстъпление на Украйна“, заяви Алексей Гончаренко, депутат от Върховната Рада на Украйна от Европейската партия за солидарност пред „Коммерсант“. „Зеленски директно казва, че изтеглянето на войските е искане на Путин за среща във„ нормандския формат “. По непознати за мен причини Зеленски има големи надежди за тази среща, така че той ще изпълни условието му. "

Алексей Гончаренко добави: "Не виждаме изтеглянето на войски от страна на Русия и сепаратистите. Всъщност това е едностранно изтегляне на войски от Украйна и това е нашата загуба на контрол над собствените ни територии."

Възобновяват преговорите за ситуацията в Донбас

Бившият президент на Украйна Леонид Кучма се връща в Тристранната контактна група (ТКГ) за уреждане на ситуацията в Донбас. Това предав...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задължителната казарма се връща в Румъния

Милано е на път да забрани сладоледа и пицата след полунощ, ето защо

Щом ви е безразлична съдбата на Украйна, няма да получавате услуги: Украинските консулства спират да обслужват мъжете в чужбина

Унгария заплаши да спре нова европейска помощ за Украйна

Швеция: Руски петролни танкери шпионират в Балтийско море

Зеленски награди Ален Делон с най-високото отличие на Украйна

След новите разкрития за болестта му Кадиров пробва да докаже в каква форма е (ВИДЕО)

Молдовската прокуратура видя държавна измяна в новия проруски проект на Илан Шор

Хвърчаха искри навсякъде: Крадец открадна мотопед с помощта на ъглощлайф в Лондон (ВИДЕО)

Чудо: Стотици пеликани се издигнаха в небето след руска атака срещу Одеса (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа