Връщат ограничения в Испания заради скок на новите случаи на CОVID-19

3136
Връщат ограничения в Испания заради скок на новите случаи на CОVID-19
Снимка: Getty Images/Guliver

Полицейски час и други ограничения заради вируса се връщат в много региони на Испания. Решението идва в опит страната да ограничи нарастването на случаите с по-заразния щам на коронавируса - Делта, особено сред неваксинираните млади хора, предава БГНЕС.

Очаква се по-късно в сряда североизточният район Каталуния да поиска от съдилищата разрешение да наложат нощен полицейски час в най-тежко засегнатите си градове, включително Барселона. Областта върви по стъпките на съседния регион Валенсия, който вече получи зелена светлина за възстановяване на комендантски час в 32 града.

Домашната карантина заради COVID-19 през пролетта на 2020 г. в Испания, е противоконституционна

Конституционният съд на Испания реши, че някои от ограничителните мерки, въведени заради пандемията през пролетта на миналата година, с...

Северният регион Кантабрия също работи за налагане на комендантски час. Каталуния, епицентърът на скока на инфекциите в Испания, вече разпореди през последните дни обществените дейности да приключат в полунощ и ограничи събиранията до не повече от 10 души. Скокът на случаите в региона последва отварянето на нощните клубове на 21 юни и края на учебната година.

"Числата са повече от лоши. Откровено са много, много лоши", каза секретарят по обществено здравеопазване на Каталуния Хосеп Мария Аргимон. Коефициентът на коронавирусна инфекция за хора на възраст между 20 и 29 години в Каталуния е скочил до 3311 случая на 100 000 души, в сравнение със средно 437 случая сред хората от всички възрасти.

През последните две седмици в Каталуния, регион с около 7,7 милиона души, са диагностицирани близо 80 000 нови инфекции. Кметствата поискаха помощ за ограничаване на достъпа до плажове и паркове, местата на големи събирания, откакто Испания вдигна националния комендантски час в началото на май. "Това, което ни изненада, беше скоростта на инфекциите ... дойде много бързо", заяви заместник-директорът на болницата "Белвита" в Барселона Алваро Аркоча пред Франс прес.

Броят на пациентите с COVID-19 в болницата е скочил до 110 от само 20 преди две седмици. А средната им възраст - 44 години - е по-ниска в сравнение с предишните вълни - тенденция, наблюдавана в цяла Испания. Програмата за ваксинация в страната работи по възрастови групи, така че хората на 20 и 30 години едва сега започват да получават инжекции, което ги прави уязвими за новия щам Делта. За разлика от други вълни от инфекции, смъртните случаи остават ниски и до момента интензивните отделения в болницата не са претоварени с пациенти с COVID-19, вероятно защото в голямата си част заразените са млади хора.

Петата вълна на COVID-19 в Испания отново налага ограничения

Петата вълна вече е факт в Испания и различните автономни области бързат да спрат поетапното разхлабване на мерките и отново да приложа...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа