Westinghouse ще строи три атомни реактора във Великобритания

22376
Westinghouse ще строи три атомни реактора във Великобритания
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Сдобилата се със сериозна известност и у нас американска компания Уестингхаус (Westinghouse Electric Company) обяви днес, че компанията-майка Toshiba Corporation се е съгласила да придобие 60% от акциите на проекта NuGeneration Limited (NuGen) Moorside в Западна Кумбрия, Великобритания и ще започне развитието на проекта по изграждането на новите реактори AP1000 в партньорство с GDF SUEZ.

Това е второто мащабно споразумение подписано от Уестингхаус до момента, след подписването на ексклузивното споразумение с Българския Енергиен Холдинг (БЕХ) през декември 2013 преговори за изграждането на реактор с технология AP1000 в АЕЦ Козлодуй, съобщиха от компанията, припомня БГНЕС.

Споразумението предвижда трите ядрени реактора AP1000 на Уестингхаус с общ капацитет от 3.4 гигавата да бъдат изградени във Великобритания. Очаква се първият реактор да бъде пуснат в експлоатация през 2024, което ще помогне на правителството на Великобритания в провеждането на политиката му за енергийна сигурност и намаляване на въглеродните емисии точно по времето на извеждането от експлоатация на съществуващите ядрени мощности в страната и когато нивата на въглеродните емисии трябва да отговарят на националните и международни изисквания. Когато достигне пълния си капацитет, ядрената централа в Moorside ще произвежда около 7% от необходимата електрическа енергия във Великобритания.

Изграждането на трите нови мощности ще създаде хиляди работни места за висококвалифицирани специалисти през следващите десет години. Сделката ще засили значително британската местна, регионална и национална икономика, тъй като голямата част проекта ще бъде осъществена от британски фирми чрез доставка на услуги и суровини за свързаните с изграждането на централата бизнеси.

Президентът и Изпълнителен директор на Уестингхаус Дани Родерик коментира: "Това е още един пример за голямата отдаденост, с която Toshiba и Уестингхаус работят за глобалната ядреноенергийна индустрия и спомагат регионите по света и отделните държави да достигнат своите цели за намаляване на нивата на въглеродни емисии. Ние очакваме дълго и ползотворно сътрудничество със собствениците на проекта NuGen и с всички доставчици в ядрения бизнес в Кумбрия и Великобритания", заяви още той.

"Ние предоставяме на Европа и света възможно най-напредналата и модерна технология AP1000, за да могат клиентите ни по света да постигнат висока степен на ефективност на разходите, енергийна сигурност и диверсификация, без да увреждат природата чрез използването на въглеродни и газови източници в Европа.", коментира още Родерик.

През 2013 година, Уестингхаус също беше определен за спечелил участник в търга за изграждането на нова ядрена мощност в Чехия. В момента се очаква окончателното решение по този проект.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа