WP: "Мозъкът" на атентатите в Париж е убит при спецакцията в Сен Дени

7112
WP: "Мозъкът" на атентатите в Париж е убит при спецакцията в Сен Дени
Снимка: Gettyimages.com

Проведената днес антитерористична полицейска акция в парижкото предкрадие Сен Дени доведе до убийството на предполагаемия организатор на атаките в Париж от петък, 13 ноември - Абделхамид Абаауд. Това информира Washington Post (WP), позовавайки се на двама висши служители на разузнаването. Днес разследващите проследиха следите на беглеца, който се смята, че се е криел в северната част на френската столица.

Потвърждаването беше дадено, след като съдебните експерти претърсиха цялата сграда в търсене на ДНК и други доказателства. Служителите на разузнаването говориха при условие на анонимност, защото все още не е официално съобщено от властите, пише "Фокус".

Двама загинали и седем арестувани - равносметката от спецакцията в Париж

Двама загинали терористи и седем задържани членове на терористична клетка. Това е равносметката на антитерористичната спецакция на френ...

Същевременно от прокуратурата съобщиха, че Абделхамид Абаауд не е сред арестуваните при днешната акция на френските полицаи. Телата на загиналите все още трябва да бъдат идентифицирани, казаха още от там, цитирани от AP.

По думите на прокурора на Париж Франсоа Моленс, цитиран от Washington Post спецслужбите са започнали операцията след получаването на информация за възможното местонахождение на Абаауд. Засега обаче все още няма официално потвърждение на едната или другата информация за съдбата на терориста, информира БГНЕС.

Франсуа Молен не потвърди информациите в медиите за смъртта на организатора на серията атентати във френската столица Абделхамид Абауд, предаде Интерфакс. По думите му загинали са двама души, но телата им все още не са разпознати.

В апартамента в парижкото предградие Сен Дени, който беше щурмуван днес от френските специални части за борба с тероризма, е намерено тялото на трети предполагаем терорист, информира и ТАСС, като се позова на френски медии. Тялото е намерено под развалините, в жилището, където жена-камикадзе се взриви.

Всички жертви от атентатите в Париж са идентифицирани

Всички 129 жертви, загинали при атентатите от 13 ноември в Париж, са идентифицирани, съобщиха френските власти. "Днес е ясна самолично...

Повече от 100 полицаи и войници щурмуваха днес сградата в продължение на 7-часова обсада, в рамите на която загинаха двама терористи, единият от които жена, която се взриви.

Абделхамид Абаауд беше наречен "мозъкът на атентатите от 13 ноември”. Прекалено бързо, гръмко и легендарно, смятат обаче френските експерти по джихадистки мрежи. Абделхамид Абауд е действал по-скоро като организатор и технически ръководител на първите самоубийствени атентати на територията на Франция, предаде БНТ.

Той е дал команда по телефона за начало на атаките в петък срещу събота. Абаауд е използвал и контактите си с престъпния свят, за да достави оръжие. Той е командвал и екипите от атентатори. Истинските организатори засега остават в сянка, предаде БНТ.

Абаауд е роден е през 1987 г. в брюкселския квартал Моленбек. "Беше малък глупак и крадец на портфейли”, спомнят си съучениците и учителите му. Днес “малкият глупак” е сочен за главен виновник за атентатите в Париж, отнели живота на 129 души. Моленбек, кварталът в Брюксел, е свързан и с миналото на другия ключов заподозрян за нападенията във френската столица – Салах Абделслам. Той и брат му Брахим, който се взриви в източната част на Париж, са се познавали с Абауд. И тримата имат полицейски досиета. 

Автоматите, използвани при атентатите в Париж, били български

Автоматите "Калашников”, използвани при координираните терористични атаки в Париж от петък 13 ноември, са българско про...

Самият Абауд е осъден на 20 години затвор в Белгия заради организиране на канал за набиране на джихадисти за Сирия. Според белгийската преса в началото на годината той е бил в Гърция, откъдето е командвал двама джихадисти при осуетен атентат в белгийския град Вервие. Гръцките спецслужби го засичат, но той успява да им се изплъзне.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа