Забрана, но с условия: Европейската комисия реши бъдещето на микропластмасите

3441
Забрана, но с условия: Европейската комисия реши бъдещето на микропластмасите
Снимка: iStock

Европейската комисия забрани използването на микропластмаса в различни изделия, за да намали замърсяването с материала и вредните последици за здравето и за околната среда от него.

Новите правила, които се въвеждат с промени в европейския регламент за химикалите (REACH), забраняват продажбата на микропластмаса, както и на продукти, към които съзнателно са добавени микропластмасови частици, които ги отделят, когато се използват.

Решението на ЕК дойде в понеделник. От там подчертават, че най-често използваните изделия от този вид са козметичните средства, почистващите препарати и материали за пълнене на изкуствени спортни настилки и други. За тях са предвидени периоди на отлагане на влизане на забраната, за да се приспособи бизнесът към мярката.

Още: Вредно ли е да се пие от пластмасови бутилки?

И все пак има изключения 

И все пак спортните настилки, които са най-големият източник на съзнателно добавени микропластмаси и представляват 42% от продуктите на европейския пазар, ще бъдат ограничени осем години след влизане в сила на забраната. Смята се, че това е срокът, в който повечето такива настилки, които се ползват сега, ще са приключили живота си.

За козметиката незабавно влиза в сила само влагането на микроперли, използвани в препарати за ексфолиране, както и прахообразният брокат от пластмаса. За останалите козметични продукти, където микропластмасите се използват за получаване на определена текстура, аромат или цвят, тя ще действа след 4-12 години, в зависимост от сложността на продукта, необходимостта от преформулиране и наличието на подходящи алтернативи, съобщи еврокомисията, цитирани от "Дневник".

От ограниченията са изключени продукти, използвани в строителни материали, промишлени обекти, където микрочастиците не се отделят при използване, но техните производители ще трябва да предоставят инструкции как да се използват и изхвърлят продуктите им, както и да съобщават на Европейската агенция за химикалите и прогнозните емисии на микропластмаса всяка година. Лекарствата и фармацевтичните продукти също не са включени, тъй като вече са регулирани по друго европейско законодателство.

Още: ЕК обяви турските маслини "Милас" за защитен продукт

Продукти, в които микропластмасата не е добавена съзнателно, а се намира в естественото им състояние, като утайки, компост, не попадат в обхвата на ограничението.

Що е то микропластмаса и опасна ли е?

Пластмасовите микрочастици са синтетични полимерни частици с размер под пет милиметра, които са органични, неразтворими и устойчиви на разграждане.

По данни на ЕС всяка година в общността се освобождават 42 хил. тона микропластмаси, които съзнателно са добавени към различни продукти. Когато влязат в сила, новите правила ще предотвратят изпускането в околната среда на около половин милион тона от тях.

Още: Забраняват най-често използваните пластмаси

Тъй като не са биоразградими, замърсяването на екосистемите с микропластмаси е почти неотстранимо. Те се натрупват в организмите на животни и растения, включително риби и миди, и попадат чрез храната и водата у хората. Микропластмасите са открити в морски, сладководни и сухоземни екосистеми, както и в храни и питейна вода. Продължителното им освобождаване допринася за трайно замърсяване на екосистемите и хранителните вериги.

Излагането на микропластмаси в лабораторни изследвания е свързано с редица отрицателни (еко)токсични и физически ефекти върху живите организми, пишат още от изданието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия стреля с "Кинжал" и пак удари украински ТЕЦ-ове

Какво следва: Крал Чарлз III с ограничени публични изяви по време на лечението си

Невиждана украинска атака с дронове срещу Русия (ВИДЕО)

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа