Задава се ново отлагане на Brexit. Докога?

3486
Задава се ново отлагане на Brexit. Докога?
Снимка: iStock

Великобритания официално поиска ново отлагане на Brexit до 30 юни. Британският премиер Тереза Мей призова за отлагането в писмо до председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск.

"Обединеното кралство предлага този период да приключи на 30 юни 2019 г. Ако страните са в състояние да го ратифицират преди тази дата, правителството предлага този срок да бъде прекратен по-рано", пише Мей.

Британското правителство иска Brexit да бъде преди 23 май 2019 г., за да не организира избори за Европейски парламент, но засега продължава приготовленията за този вот, ако това се окаже невъзможно, посочва Мей в писмото, цитирано от Reuters.

"Правителството ще иска да договори график за ратификация, който да позволи на Обединеното кралство да се оттегли от Европейския съюз преди 23 май 2019 г. и да отмени изборите за Европейски парламент, но ще продължи да поема отговорна подготовка за провеждане на изборите, ако това не се окаже възможно", пише британският премиер.

Междувременно стана ясно, че председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск ще предложи оферта към Великобритания за гъвкаво 12-месечно отлагане на Brexit, за да ѝ се даде време да подготви урегулирано оттегляне.

Предложението на Туск ще позволи на Обединеното кралство да напусне ЕС по-рано, ако парламентът в Лондон ратифицира договора за оттегляне.

За да влезе в сила офертата, е нужно одобрението на останалите страни-членки на ЕС. Това ще се реши на извънредната среща на върха в Брюксел на 10 април.

Британският парламент не стигна до съгласие за нито една алтернатива на Brexit

Британските депутати гласуваха против всички алтернативни варианти за Brexit в серия от индикативни гласувания снощи, предаде БГНЕС, по...

"Единственият разумен изход може да бъде дълго, но гъвкаво отлагане. Можем да дадем на Великобритания едногодишно отлагане с автоматично прекратяване, след като Споразумението за оттегляне бъде прието и ратифицирано от Камарата на общините", казва високопоставен източник от ЕС, цитиран от Reuters.

"Това е добър сценарий за двете страни, тъй като той дава на Великобритания цялата необходима гъвкавост, като същевременно избягва необходимостта да се среща на всеки няколко седмици, за да обсъди допълнително отлагане на Brexit", обяснява източникът.

Почти 3 години след като като Обединеното кралство гласува за напускане на блока, напускането му е под съмнение, защото британският парламент не може да реши какви изходни условия иска.

След като на 3 пъти сделката ѝ за напускане беше отхвърляна от британските депутати, Мей бе готова да хвърли оставка, а после потърси съюзник в лицето на лидера на опозицията Джереми Корбин, за да си осигури нужната парламентарна подкрепа и да излезе от сложната ситуация. Все още не е ясно дали двамата ще успеят ясно да се споразумеят.

Държавите членки смятат, че искането за удължаване на срока трябва да бъде подкрепено от солидни аргументи. "Ако не можем да разберем причината, поради която Обединеното кралство иска удължаване на срока, не можем да дадем положителен отговор", заяви френският финансов министър Бруно Льо Мер в отговор на 12-месечното отлагане на Brexit.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа