Замесиха името на принц Чарлз с руска офшорна мрежа

2012
Замесиха името на принц Чарлз с руска офшорна мрежа
Снимка: Getty Images/Guliver

Руската инвестиционна банка, с чийто шеф се е срещал принц Чарлз, управлява мрежа от офшорни компании, чрез които от Русия са изведени милиарди долари, съобщи ВВС.

Международно разследване извади наяве, че мрежата от офшорни компании е получавала пари от компании, свързани с мащабна афера. Олигархът, за когото става дума, е Рубен Варданян, бивш шеф на инвестиционната банка „Тройка Диалог“. Самият той твърди, че не е участвал в ежедневната работа на трезора.

Елизабет II ще отстъпи престола до три години?

Според кралската семейна биография на дворцовия анализатор Робърт Джобсън британската кралица Елизабет II ще предостави властта върху м...

Парите, постъпващи от офшорни сметки, се насочвали и към Благотворителната фондация на Уелския принц за реставриране на историческото имение Дъмфри Хаус в Шотландия, което е от век.

От фондацията заявиха, че са подлагали на щателна проверка даренията на Варданян, при което не било установено нищо нередно.

Мрежата от над 70 офшорни компании беше разкрита при изтичане на информация за 1,3 млн. банкови транзакции, достъп до която получи Центърът по изследване на корупцията и организираната престъпност. Организацията предостави достъп до документите на журналисти от Би Би Си и в.“Гардиън“.

Оказва се, че в периода между 2009 и 2011 г. Благотворителната фондация на Уелския принц е получила три плащания на общата сума от 202 000 долара през литовската банка Ukio, която беше закрита през 2013 г.

Плащанията са идвали от компанията Quantus Division Ltd,която, както става ясно от публикуваните документи, е била част от мрежа офшорки, използвана за източването на милиарди долари от Русия.

Превъзпитаха я! Меган Маркъл вече носи чорапогащник (СНИМКИ)

Младоженците принц Хари и Меган Маркъл направиха своята първа официална поява след сватбата им, която се състоя на 19 май. Двамата бях...

Мрежата е била управлявана от московската инвестиционна банка "Тройка Диалог", чийто генерален директор е бил Варданян, допълва БГНЕС.

В продължение на редица години Варданян е поддържал филантропски и делови отношения с принц Чарлз.

През 2010 г. банкерът посетил мероприятие в замъка Уиндзор, посветено на арменската култура. Там принц Чарлз говорил за плановете за реставриране на Дамфрис Хаус.

Голяма част от транзакциите, фигуриращи в базата данни, са минавали през литовската банка Ukio Bancas, закрита през 2013 г. от властите. В периода между 2005 и 2011 г. над 3,35 млр. Евро са били насочени към мрежата от офшорни компании, управлявана от „Тройка Диалог“, а били изтеглени 3,5 млрд. евро. Както е очевидно компаниите са били използвани за анонимно превеждане на пари.

Мрежата от тези компании е била създадена от „Тройка Диалог“ за обслужване на клиенти, много от които се числят в руския елит. Те се използвали за преместване на средства по целия свят, както за делови цели, така и за лично ползване.

Принц Чарлз ще наследи Кралицата като глава на британската Общност на нациите

Лидерите на държавите-членки на Общността на нациите одобриха Принц Чарлз за наследник на Кралицата като глава на организацията, според...

Тези пари се харчели за най-различни нужди – от покупка на недвижими имоти във Великобритания, яхти и произведения на изкуството до купуване на билети за световното първенство по футбол.

Рубен Варданян и партньорите му спечелиха 1 млрд. долара през 2011 г., продавайки „Тройка Диалог“ на държавната Сбербанк.

От документите, с които се запозна ВВС, става ясно, че плащанията, идващи на адреса на Quantus Division Ltd и другите офшорни компании показват, че средствата отиват за заплащане на хранителни продукти, електроника, строителни материали и дори санитарна техника. Само че тези „покупки“ се правят от компании, които нямат офиси и сътрудници, и по отношение на които няма свидетелства за извършване на търговска дейност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руски зоопарк изпрати на фронта два пауна за "духовно успокоение" на военните (СНИМКИ)

Въоръжен с меч мъж вилня в лондонското метро (ВИДЕО)

Взривове и отравяния в България и Европа: Семейство руски нелегални шпиони е координирало всичко

ЕС разследва Фейсбук и Инстаграм за предизборна дезинформация

Ракета на Северна Корея е ударила Харков, твърдят експерти от ООН

Съпруга на руски политик планирала да осинови отвлечено украинско момче, изоставила го заради болест

Русия почти не ползва Кримския мост за военни доставки: Украински данни

Първи член на британското кралско семейство е в Украйна от началото на войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

Най-голямата финландска авиокомпания отменя полети заради заглушения от Русия GPS

Жертви и ранени след пореден руски удар в Харков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа