Заподозряха Сорос в опит да осуети Brexit

2576
Заподозряха Сорос в опит да осуети Brexit
Снимка: Getty Images/Guliver

Американската милиардер Джордж Сорос е изправен пред възможно разследване в Обединеното кралство. По данни на вестник Daily Mail, цитиран от агенция "Фокус", той е заподозрян в опит да осутиети Brexit и във финансиране на кампания с цел „сваляне“ на премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън.

Представители на Консервативната партия призовават избирателната комисия спешно да провери дейността на хората на Сорос във Великобритания. Според изданието Фондацията "Отворено общество", чрез своя лондонски офис, спонсорира проевропейската група Best for Britain (BfB), заобикаляйки забраната за чуждестранно финансиране за политически организации. Чрез кампанията, за която Сорос е отпуснал три милиона лири, избирателите биват насърчавани да „гласуват тактически“ за противниците на Brexit. Ако те надделеят, Джонсън ще бъде лишен от всякаква надежда за спечелването на мнозинство в парламента.

"Политико": Бермудският триъгълник, наричан Евросъюз

Разликите между Европейския съвет, Комисията и Парламента продължават да диктуват дневния ред на Брюксел. Това пише Пол Тейлър, в анали...

По-рано либералдемократите, „Зелени“ и Уелската партия подписаха споразумение, което предвижда, че няма да оспорват 60 места в парламента, за да увеличат шансовете за победа за кандидатите, които се противопоставят на излизането на страната от Европейския съюз. Представителите на BfB наричат себе си „съмишленици" на този съюз.

От 2017 г. насам BfB е получила 2,7 милиона паунда от Сорос. Изданието разбира за сумата от докладите на лондонското представителство на американската фондация, което се намира в същата сграда като други организации, противопоставящи се на Brexit, включително „Отворена Великобритания“ и "Европейско движение". И двете организации играят ключова роля в кампанията „Народен вот“ за втори референдум за членството на Обединеното кралство в Общността.

Много е вероятно социалната мрежа Facebook да се превърне в основното бойно поле на британските избори. Затова BfB активно инвестира в реклама на тази платформа. Само през последните 30 дни групата е похарчила 137 хиляди паунда за 165 различни реклами, подчертава още Daily Mail.

„Призовавам избирателната комисия да разследва възможно най-скоро за нарушение на правото на финансиране", заяви още Андрю Пърси от торите.

Бъркоу: Brexit е най-голямата грешка на страната след войната

Бившият говорител на Камарата на общините на британския парламент Джон Бъркоу заяви пред РИА Новости, че смята решението за излизане от...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Популярна обида срещу Путин ехти в Грузия заради закон по руски модел (ВИДЕО)

Без мнозинство: Консерваторите в Хърватия спечелиха изборите

"Луфтханза" все още няма да лети до Иран и Ливан

ЕС налага нови санкции на Иран

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Шолц: ЕС да изпрати на Украйна ПВО системи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа