Зеленски: Руснаци, с какво блокадата ви на Мариупол се отличава от обсадата при Сталинград? (ВИДЕО)

17694
Зеленски: Руснаци, с какво блокадата ви на Мариупол се отличава от обсадата при Сталинград? (ВИДЕО)
Снимка: Володимир Зеленський/Facebook

„Руските войски търпят такива загуби, каквито не са търпели нито в Сирия, нито в Чечения, нито дори по времето на Съветския съюз в Афганистан. Ако войната срещу украинския народ продължи, майките в Русия ще изгубят повече деца, отколкото във войните в Афганистан и Чечения взети заедно. Кому е нужно това?“, попита украинският президент Володимир Зеленски в традиционното си нощно обръщение.

Той отново повтори, че всеки руснак, който сложи оръжие, ще получи шанс да оцелее. „Свалете оръжие, това не е ваша война. Много по-добре е отколкото да умрете на бойното поле, в нашата земя. Хиляди смели хора излязоха днес отново на протести срещу руските окупатори в град Бердянск. Те казаха ясно на руснаците: „Окупатори, вървете си у дома!“. Такава възможност все още съществува – за всеки войник, хвърлен на наша територия“, категоричен бе украинският президент.  

"Спомнете си Пърл Харбър": Зеленски вдигна на крака Конгреса на САЩ (ВИДЕО)

“В момента се решава съдбата на нашата страна. Съдбата на нашия народ. Русия нападна не само нас, не само нашата земя, не само на...

Зеленски изрази съжаление, че хуманитарните коридори отново не са проработили в сряда. „Руските сили не прекратиха обстрела и не гарантираха сигурността на хората. Ние сме готови да спрем огъня и да отворим коридори, но не можем да ги изложим на риск от обстрел на пътя“, категоричен бе украинският президент. Той уточни, че страната му прибира жителите на Мариупол, които успяха да избягат в Бердянск, като ги прехвърлят в Запорожие. „Над 6000 жители, сред които над 2000 деца бяха извозени за ден. Руското командване опита да предотврати този ход – те откриха минометен огън по конвоя между Василивка и Каменски. Само по чудо нямаше жертви, но петима украинци бяха ранени, от които две деца“, съобщи той.

Как се развива войната в Украйна - следете на живо тук.

Зеленски каза, че в Чернигов руските сили са обстрелвали мирни граждани, които се били наредили на опашка за хляб. „Представете си само, 10 души са загинали. В обсадения Мариупол пък авиацията хвърли огромна бомба върху сградата на драматичния театър в центъра на града. Стотици жители се криеха там от бомбардировките, сградата е разрушена, все още не е ясно колко са жертвите. Сърцата ни се късат от това, което Русия причинява на нашия народ“, заяви Зеленски. „Руснаци, с какво блокадата ви над Мариупол се отличава от обсадата на Сталинград през Втората световна война? Кого наследявате?“, попита той.

Володимир Зеленски повтори отново целите, които преследва в преговорите с Русия. „Моите приоритети в преговорите са абсолютно ясни. Прекратяване на войната, гаранции за сигурност, суверенитет, възстановяване на териториалната цялост, реални гаранции, реална защита за страната ни“, обяви украинският президент.

Володимир Зеленски: Тази война ще завърши със срам и бедност за Русия (ВИДЕО)

На разговорите между украинската делегация и представители на Руската федерация се чуват по-реалистични позиции, но е необходимо повече...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 13.05 - Рокади по върховете на руската отбрана

Един от най-верните на Путин - кой е новият руски военен министър Андрей Белоусов

Путин размести най-важните си пешки: Шойгу и Патрушев

Загрижен украински командир или предател бие тревога за Харковска област и Волчанск?

Напрегнато е, има влошаване: Главнокомандващият на украинската армия

По-малко руски дипломати в Австрия

Руска провокация ли бе взривът в жилищния блок в Белгород? (ВИДЕА)

Мол изгоря във Варшава (ВИДЕА)

Руснаците опитаха вкуса на войната: Ужас и паника в Белгород, рухнал 9-етажен блок след обстрели (ВИДЕА)

Първи обвинения към украинското командване: В Харковска област е горещо (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа