Диетологът Ипократис Пападимитракос: Няма храна, която да е вредна (ВИДЕО)

43520

Храненето винаги е актуална тема особено по време на пандемия, когато водим по-затворен начин на живот и често се обръщаме към готвенето.

Затова днес нашия гост диетологът Ипократис Пападимитракос ще ни разясни повече за това как да не бъркаме диетата със здравословното хранене и какъв е най-добрия хранителен режим за нас и нашите деца.

Като за начало диетите полезни или вредни са за организма, имайки предвид лишаването му от определени храни? Как да намерим правилната диета за нас?

Една диета, която лишава тялото от определени храни, не може да е хубава диета. Няма храна, която да е лоша и вредна. Има потенциална вредна храна и зависи от неговите мащаби, количества и честота на хранене.

Каква е разликата между здравословното и правилно хранене и диетата?

Здравословното хранене е нашето нормално хранене, а не лечебно хранене. Това е храненето, към което повечето хора трябва да се стремят. Когато някой дойде в кабинета и ми каже: "Аз се храня нормално, но пълнея и имам висок холестерол", на мен ми става ясно, че той не се храни нормално и здравословно. Всеки човек трябва да открие своя начин на хранене. Има правила, върху които трябва да стъпи. Здравословното хранене винаги трябва да обслужва целта, която сме си поставили, хранейки се така. Много често хората се хранят, но нямат ясната цел какво искат това хранене да им даде и затова се лутат в преплетена информация. 

Напоследък много се говори за т.нар. Кето диетата. Тя вредна ли е?

Много мои клиенти преди да дойдат при мен са го практикували. За съжаление повечето от тях идват с натоварена кръвна картина. Кето храненето е високо белтъчно и ниско въглехидратно хранене, което имитира най-близко състоянието на глада. Измислено е още от началото на 19-ти век. Лечебното хранене и т.нар. "фастинг" имат намерение да създадат кетоза в организма. Това може да има ефект, но в никакъв случай не е нормален физиологичен процес, който трябва да протича вътре в нас. Затова не го препоръчвам.

Наднорменото тегло според изследвания е фактор, който предразполага появата на COVID-19. В този ред на мисли каква диета могат да спазват вече разболелите се от вируса, за да се излекуват по-бързо?

Здравословните последствие върху организма вследствие от COVID-19 при всеки човек са различни. Определено има изтощаване на организма, което ни задължава да започнем да се храним по-пълноценно. Препоръчвам редовно хранене - хранене в редовни часове, достатъчна храна, която да не предизвиква нито глад, нито тежест и разбира се - разнообразието.

 

Цялото интервю може да намерите ТУК.

 

Интервю на Илиана Симеонова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛИЦА:

Какво чете актрисата Деляна Хаджиянкова?

Какво чете актьорът от "Ол Инклузив" Петър Калчев?

Хората все повече търсят лично преживяване: Мартин Радулов от Matti Еvents & Fine Food (ВИДЕО)

Ще поевтинеят ли имотите в България? Говори главният изпълнителен директор на Банка ДСК (ВИДЕО)

Какво чете актьорът Пламен Великов?

Актьорът Даниел Пеев - Дънди: Истинската награда е живият контакт с публиката

Какво чете актрисата Анджелика Джамбазова?

Боряна Братоева: Винаги много съм искала да мога да свиря на музикален инструмент

Актьорът Николай Върбанов: Отбиването на номер ме изкарва извън нерви

Иво Аръков: Всеки трябва да изиграе своята роля

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com