Комуникационният експерт Калин Калинов: Огромната липса на доверие към институциите вече е трудно преодолима (ВИДЕО)

18496

Министерството на здравеопазването организира няколко информационни кампании, които имат за цел да насърчат ваксинацията срещу COVID-19 в страната. Дали обаче те имат успех? Къде са грешките в говоренето - обсъждаме днес с комуникационния експерт д-р Калин Калинов.

Виждате ли каквато и да било организирана PR кампания от страна на Министерството на здравеопазването относно COVID-19?

Според мен, основният проблем е, че липсва стратегическата идея. В момента се правят някакви комуникационни опити, което може би е повече, отколкото министерството правеше миналата година, но те са крайно неефективно поради редица причини. Ако ние нямаме идея какво търсят нашите потребители - в случая се опитват да мотивират хората да се ваксинират, то комуникацията няма да бъде успешна. Това трябва да бъде разбрано от Министерството в максимално кратък. Иначе няма шанс нещо да мръдне в правилната посока.

Как ще коментирате демонстрацията на здравния министър Кацаров с хващането за ръцете? Каква PR стратегия е това и изобщо ясна ли е нейната цел?

Това е от онези неща, които звучат добре на книга - хващаме се за ръце, показваме единство. В практиката ни този момент сме го минали отдавна и ако някога е можело да бъде ефективно, то отдавна е минал този момент. 

Защо имаше толкова негативни коментари в социалните мрежи относно тази демонстрация?

Хората имат едно отхвърляне към кампаниите, към опитите на Министерството на здравеопазването да комуникира с тях. Неслучайно Българската асоциация на пиар агенциите (БАПРА) по-рано излезе с позиция и предложи помощ на министерството, защото в момента от комуникационна гледна точка кризата с доверието в институциите в България по отношение на ваксинацията и по отношение на борбата с коронавируса като цяло е огромна. Има огромна липса на доверие към легитимните институции. Тази липса на доверие е много трудно преодолима вече дори за добри експерти и комуникатори. 

Няма как да не коментираме една от последните кампании на Министерството на здравеопазването за ваксинацията. Какво според Вас предизвика тази лавина от недоволства в социалните мрежи и защо стана толкова коментирана?

Тук отново говорим за неразбиране. Основното нещо, което ние като комуникатори трябва да имаме предвид е, че имаме конкретна аудитория, на която говорим и която познаваме - да знаем кои са техните страхове и притеснения. По всичко личи, че хората, стоящи зад кампаниите на Министерството на здравеопазването в момента нямат тези познания, нямат тези разбирания и не осъзнават, че хората са притеснени от други неща, че те вече не вярват на Министерството.

Тук е редно да сложа една скоба и да кажа, че това нещо не е започнало сега и не е резултат само от действията на министър Кацаров и на неговия PR екип. Това е нещо, което започна още в началото на пандемията. 

 

Целия разговор може да видите ТУК.

 

Интервю на Илиана Симеонова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛИЦА:

Ваня Щерева: Нетрайният ми интерес към нещата е едно от лошите ми качества

Актрисата Ивана Керанова: Изкуството е голяма, има място за всички

Петър Антонов: Всеки може да се роди с талант, но по-важно е моженето

Какви книги чете актрисата Вилислава Кирилова?

Николаос Цитиридис тръгва на турне с ново комедийно шоу

Петър Дочев: Много се радвам на тези артисти, които са расли на улицата

Радивое Андрич: По-скоро бих копал канали, отколкото да работя в офис

Какво чете актрисата Добрина Гецова?

Диа Мантова: Да преподаваш актьорско майсторство е изключително голяма отговорност

Димитър Маринов: Артистът е човек, който приема изкуството като начин на живот

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com