Самуил Петканов: Роден съм да бъда олигарх

60333
Самуил Петканов: Роден съм да бъда олигарх
Снимка: личен архив

Вероятно сте чели Самуил в сайта Не!Новините, слушали сте го сутрин в „Дарик“, виждали сте го по протести, а най-малко вероятно е да сте го помирисвали на работното му място в рекламната агенция guts&brains DDB. Самуил Петканов явно е човек, който може да говори смешки през цялата си будна част от деня (най-малкото) и така и не успяхме да го накараме да ни отговори сериозно на някой от въпросите. Или пък сме успели, но не сме разбрали. Проверете сами:

Кога и колко най-дълго си бил сериозен, не си пускал смешки? 

Около 14 милиарда години, някъде докъм 1990-а, не се шегувах никак. Големи взривове, супернови, прах, мъглявини, сблъсъци, сформиране на планети, ерупции на вулкани, щури еволюционни врътки, изобретявания на колела, топли води, войни, примирия, раздирания на желязни завеси. И по едно време си казах – айде да се родя и да спре да е такава сериозна работата. 

Коя ти е любимата неновина от Не!Новините? 

След 10 години писане тоя сайт го ненавиждам. Ако го видя някъде, бих го ритнал. И все пак сигурно тая, че са открили в пещера най-стария надпис “кур” отпреди 10 000 години. Не за друго, ами защото да ползвам тая дума в интервю.

С какво не би се пошегувал никога? 

Като цяло няма неща, с които не бих се шегувал. Но бих избягвал шеги, които не правят ситуацията по-весела и поносима, а биха засилили някаква мъка. Затова не се подигравам с това, че оплешивявам. Накриво. Сигурно заради отровите във въздуха и в човешките взаимоотношения около нас.

Коя смешка е безвкусна? 

Живеем на пренаселена планета сред близо 8 милиарда всякакви хора. Нещо безвкусно за някой е ордьовър за другиго. Освен лайното. Ама май не, че 100% има някакви хора, дето и това ядат.

Може ли да се научим да бъдем забавни? Или това е по рождение и край? 

Хуморът е дар от Бога. Колкото сипал, толкова. Който се научава да се развива в каквото и да е, значи престъпва Волята му и ще гори на опашка в Имотния регистър.

Доколко е важен таймингът при хумора? 

Много е важен таймингът. Усетих го, когато се пошегувах веднъж с един човек, който не ми отвърна нищо, а лицето му бе изключително безизразно. Очевидно не му беше до шеги на собственото му погребение. 

С коя своя шега се гордееш най-много? А изобщо в живота ти – с какво? 

Би било доста клето човек да се гордее с шега. Човек се гордее с постиженията си, с наградите си, с улова си в гората, с невъобразимото пиянство, след което изненадващо е жив, с престъпленията, които е извършил и му се е разминало, с децата, в чието зачеване е участвал, но досадата от чието отглеждане му се е разминала.

Кога последно беше много тъжен и дори си поплака? 

Не искам да влизам в подробности, но беше една сряда преди малко повече от година.

Хората около теб опитват ли се да те разсмиват, да ти се доказват, че и те са забавни, да получат одобрение на шегите си от теб? 

Не, аз вече съм женен и няма за къде да бъда впечатляван. Който ме разсмивал – разсмивал.

Коя е конспирацията, която е най-интересна за теб? 

Ньойският договор не е подписан пред нотариус и реално може да го разтурим, даже без да се налага да плащаме 3 месечни такси глоба. Ако това е така, бая сме се набутали и ще ме е яд.

Ако трябва да се занимаваш само с едно нещо оттук-нататък, кое би било? 

Роден съм да бъда олигарх. Да е ясно какви бизнеси имам, но да не е ясно как. Да не съм произвел нищо съществено, но да е нормално да имам три планини пари. И футболен отбор. От който да се оплаквам как ми губи парите и да заплашвам шестимата дюдюкащи негови фенове с мутри.

Жените често са добри "балансьори" - случва ли се твоята съпруга да ти казва "Хайде, моля ти се, малко по-сериозно!"? Слушаш ли я? 

Да, много често ми казва “Моля ти се, малко по-сериозно”. Последният път беше, когато простирахме детето на терасата и ме видя, че го защипвам с щипки за ушите, без преди това да го изтупам. “Така пак ще се получат гънки на детето, хайде старай се и стига си го простирал джаста-праста.”

На принципа "Ако имах малко власт" какво би променил? 

Бих подарявал властта си на всевъзможните лунатици и хора с тежки психически заболявания, на които съвременното общество така и не обръща внимание и не предоставя адекватни грижи. Те да се замогнат, да добруват, да има сеир.

От включванията ти в Дарик радио изглежда, че винаги си нащрек, не запецваш, знаеш какво да кажеш и не увисваш в паузи. Все пак имал ли си гафове по радиото, какви? 

Всъщност всичките ми участия са на плейбек, предварително редактиран, така че да изглеждам като сравнително адекватно и будно човешко същество. Записването на едно мое включване Дарик в реално време отнема плътно по 3 дни, докато измисля какво да кажа и го изрека.

Ако беше футболист, кой футболист би искал да си? Защо? 

Фреди Кануте. Бог. Легенда на Тотнъм. Оцелял след стреляне с автомати по него.

Цак! - нещо ти става и вече никога повече не може да си забавен в живота си. На какво ще разчиташ нататък? Как ще се "позиционираш" в работата и живота, с какво? 

Ще стана бранд мениджър на някоя голяма компания у нас.

Нещо сериозно и мъдро, което искаш да ни предадеш? 

Пазете се от апокалипсиси.

Кой е най-големият проблем на съвременния човек? 

Другите съвременни хора.

Кое е най-страхотното качество на сегашните тийнейджъри? 

Че са на няма и петилетка от това да станат офисен планктон и на още петилетка от това роботи да почнат да вършат офисната им работа по-бързо, ефективно и евтино. И тогава ще се вайкат, а аз ще им казвам – а помните ли когато слушахте крисковци и т.н. шумно през спийкърите на телефоните си? Кармата дойде.

Какво смешно четиво/сайт/проект би ни препоръчал да следим? 

Struma.com и viaranews.com. Но си вземете отпуск.

 

Интервю на Милен Антиохов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛИЦА:

Какво чете актрисата Деляна Хаджиянкова?

Какво чете актьорът от "Ол Инклузив" Петър Калчев?

Хората все повече търсят лично преживяване: Мартин Радулов от Matti Еvents & Fine Food (ВИДЕО)

Ще поевтинеят ли имотите в България? Говори главният изпълнителен директор на Банка ДСК (ВИДЕО)

Какво чете актьорът Пламен Великов?

Актьорът Даниел Пеев - Дънди: Истинската награда е живият контакт с публиката

Какво чете актрисата Анджелика Джамбазова?

Боряна Братоева: Винаги много съм искала да мога да свиря на музикален инструмент

Актьорът Николай Върбанов: Отбиването на номер ме изкарва извън нерви

Иво Аръков: Всеки трябва да изиграе своята роля

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com