90 000 местни, 200 000 бежанци

7615
90 000 местни, 200 000 бежанци
Снимка: Getty Images/Guliver

На Лесбос има 90 000 местни и 200 000 бежанци. И уж всичко върви добре: кафенетата и фериботните компании правят големи обороти. А властите набързо регистрират пришълците и ги отпращат. Това е то "справяне" по гръцки.

Митилини е най-големият град на остров Лесбос. Прекрасно кътче с огромно пристанище. Оттук потеглят фериботите за градовете Пирея и Кавала, вторият от които е недалеч от границата с Македония.

Откъде ще вземе Германия милиардите за бежанците?

Хиляди нови бежанци пристигат всеки ден в Германия. Градовете и общините в страната изнемогват - и правят стряскащи изчисления: през 2...

Точно поради тази причина на пристанището се струпват хиляди бежанци. Всички те искат да стигнат до Северна Европа. На някои обаче им се налага да чакат с дни, докато се качат на ферибота. Много от тях са разпънали малки палатки по тротоарите в града или из парковете. Не са малко и тези, които спят по пейките или направо на кея.

От доста време насам обликът на града се определя от арабски, сомалийски и афганистански лица. Местните жители изобщо не се смущават от този факт. Тъкмо напротив. Те въртят добър бизнес с чужденците.

Всеки печели от бежанците

Ресторанти, кръчми, кафенета, магазини за хранителни стоки - всички те са пълни с бежанци. И такситата са в постоянно движение. Доставчиците на безалкохолни напитки и плодове едва смогват да изпълнят всички поръчки. А фериботните компании правят рекордни обороти. Обикновено ноември месец е мъртъв сезон, но тази година всички места по фериботите са резервирани до едно. Обикновен билет струва 60 евро. При положение, че на ферибот се побират между 700 и 1 000 пътници, можете да изчислите и сами за колко пари става въпрос. Гръцките власти дори са ангажирали допълнителни чартърни фериботи за транспорта на хората, търсещи убежище. По този начин те предотвратяват евентуални сблъсъци между бежанците, които искат да продължат колкото се може по-бързо нататък.

Петилетка по китайски

В Китай все още се приемат петгодишни планове, независимо, че икономиката на страната до голяма степен е поставена на пазарни основи. ...

Северният бряг на остров Лесбос е целият в оранжево. По плажовете има хиляди спасителни жилетки, захвърлени от бежанците след пристигането им от Турция. Навсякъде човек може да види и изоставени надуваеми лодки. Доброволци от Англия, Холандия, Испания и Германия ги издърпват на пясъчната ивица, за да не ги отвлече морето. Неколцина гърци също обикалят около лодките, но те се интересуват само от металните им части. Още в ранни зори няколко местни жители вече демонтират извънбордовите двигатели на лодки, с които през изминалата нощ са плавали бежанци. Един такъв двигател струва няколко хиляди евро.

Те бързат да се избавят от тях

Центърът за регистрация на бежанци Мория, който е извън Митилини, се е превърнал в пример за гръцкото "овладяване" на ситуацията. Междувременно гръцките власти и сътрудниците на европейската гранична агенция Фронтекс успяват да регистрират над 5 000 бежанци дневно. Тази регистрация обаче не важи за целия ЕС, защото е пълна с пропуски. Така например никой не проверява достоверността на данните, които предоставят бежанците. Но в крайна сметка всеки бежанец получава регистрационен формуляр, с който може да напусне остров Лесбос.

Всъщност бежанците нямат право да напускат Гърция, а много от тях дори би трябвало да бъдат върнати в родните им страни. Властите на остров Лесбос обаче нямат капацитет за подобна процедура. Те просто искат малко повече спокойствие и ред. Затова и бежанците трябва да напускат острова им колкото се може по-бързо.

Пак разправии с Гърция?

Тъй като се бави с изпълнението на реформите, Гърция вероятно няма да получи очаквания кредитен транш. Правителството на Ципрас обещав...

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com