Докога ще се мълчи за Венецуела?

1733
Докога ще се мълчи за Венецуела?
Снимка: Getty Images

Чависти щурмуваха парламента в Каракас, пребиха до кръв депутати и часове наред държаха заложници. Това нападение съзнателно нарушава едно табу, пише Ута Тоферн и пита: докога светът ще мълчи за Венецуела?

В една демокрация народът е суверен, а свободно избраният парламент изразява неговата воля. За демократите седалището на парламента представлява нещо като катедрала на свободата.

Точно в деня, в който Венецуела чества 206 години от обявяването на своята независимост, чависти щурмуваха парламента в Каракас, пребиха до кръв демократично избрани депутати и в продължение на часове държаха като заложници стотици хора. Всичко това се разигра пред очите на Националната гвардия на президента – и то непосредствено след като вицепрезидентът в речта си пред парламента беше говорил за "часа на революционерите" и беше призовал обикновения народ да влезе в пленарната зала.

Мадуро презира демокрацията

Едва ли може да има по-ясно доказателство за това, че правителството на Венецуела презира демокрацията и дори зове към разправа с нейните представители. Никой не би могъл повече да вярва, че президентът Мадуро и неговите чависти имат намерение да водят сериозни преговори с опозицията, която разполага с парламентарно мнозинство от почти две трети.

Мадуро наистина се дистанцира от проявите на насилие, но това беше чисто формален акт. Защото същият този президент заяви миналата седмица повече от ясно: "Онова, което не можем да постигнем с избори, ще го извоюваме с оръжие!". Същият президент, който едва преди няколко седмици обяви, че биячите, които го подкрепят, ще получат 500.000 огнестрелни оръжия, сега се прави, че не е "съучастник на насилието".

При това насилието отдавна вече властва из улиците на Венецуела. След 97 дни на почти ежедневни масови демонстрации срещу правителството, в страната има над 90 убити – повечето от средите на демонстрантите. Силите за сигурност действат с огромна бруталност, а въоръжените "colectivos" не остават по-назад. Колкото по-дълго трае тази неравна битка за надмощие, толкова по-малка е и вероятността демонстрациите да останат мирни. Вече има и такива, които се възползват от всеобщата бъркотия, за да плячкосват, както и демонстранти, които проявяват насилие.

Ута Тоферн

Каква е тайната на австралийското чудо?

Австралия отбелязва световен рекорд: тя е страната с най-продължителен икономически ръст. От 26 години насам държавата-континент не зн...

Засега изход няма!

Във Венецуела инфлацията все още галопира с по-висока скорост от тази, с която президентът може да увеличава нивото на минималната заплата. В страната все още има недостиг на хранителни продукти и медикаменти. Нивото на престъпността е едно от най-високите в света. От всичко това засега не се очертава никакъв изход.

След около три седмици е предвидено да се проведат изборите за Велико народно събрание, които са така грижливо подготвени, че да завършат в полза на чавистите и окончателно да циментират властта на Мадуро. Две седмици по-рано опозицията иска да организира собствено народно допитване срещу президента.

Съпротивата срещу предвидената отмяна на разделението на властите във Венецуела остава все така силна, но и отчаянието на опозицията расте. На международната общност не ѝ остава твърде много време, за да неутрализира тази опасна ситуация. Преди година и половина венецуелските граждани гласуваха с огромно мнозинство за това опозицията в парламента да осъществи промени в страната. Вчера всеки един от тези избиратели получи удар с юмрук в лицето.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com