Йордания: Срамният чл. 308 отива в историята

3572
Йордания: Срамният чл. 308 отива в историята
Снимка: Getty Images/Guliver

Има престъпление, няма престъпление: ако мъж изнасили жена и след това ѝ предложи брак, престъпление няма. Така е в много арабски страни. Йордания обаче извади този текст от НК. Ще намалеят ли изнасилванията?

Тази крачка отдавна се чакаше – и ето, че йорданското правителство най-сетне я направи. Миналата седмица то отмени печално известния член 308 от Наказателния кодекс, който допускаше безнаказани изнасилвания.

Канабис за всички?

Редица страни в света обмислят дали да легализират канабиса, особено за медицински нужди. Засега единствената държава, където притежав...

Йордански правозащитници отдавна настояват да се промени много мекото отношение на закона към сексуалните посегателства. Правоприлагането обаче винаги се позоваваше именно на член 308, според който изнасилвачът не подлежи на наказание, ако се ожени за жертвата си. Ако семейството на изнасилената е съгласно с такова решение, бракът е факт – независимо от желанието или нежеланието на булката. Тъкмо в резултат от това законодателно решение, броят на изнасилванията в Йордания е твърде висок. Ето защо парламентът все пак реши да премахне този член от Наказателния кодекс.

Решението на йорданските депутати дойде само седмица, след като и парламентът в Тунис отмени почти същия законодателен текст. И в двата случая имаше бурни дискусии между политиците и представителите на гражданското общество, стигащи понякога до публични свади.

Примерът Тунис

В Тунис с новия закон беше променена и възрастта, на която младите жени имат право да се омъжват. Досега тя беше 13 години, а след промяната стана 16. Законът има историческо значение, каза туниската министърка на семейството, жените и децата Назиха Лаабиди. Според нея, той защитава достойнството както на жените, така и на мъжете.

Новият закон в Йордания е плод на дългогодишните борби за правата на жените, смята тамошната активистка на женското движение Амал Атраш. Тя обаче добавя, че законът има и сериозни слабости. Така например той не казва нищо за онези жени, които забременяват в резултат от изнасилване и съответно не задължава изнасилвача да плаща издръжка. Атраш все пак се надява, че сега броят на изнасилванията ще намалее.

Тъжната истина за Близкия изток

Когато никой не прави и най-малка отстъпка, защото смята, че тя ще се изтълкува като слабост, явно не може да се стигне до никакво разб...

Редица високопоставени политици също приветстват новия закон. Премиерът Хани Мулки казва, че законът задължава правителството да укрепи семейството като основен елемент на обществото и дава своя принос за повече справедливост.

Досегашната уредба (злополучният член 308) всъщност наказва жените двойно, обяснява Амал Атраш: първо, доколкото на изнасилвача не се търси отговорност, и второ - с принудата да се сключи брак. Да не говорим, че никой дори не помисля за психологическите проблеми на жертвата.

След като в Тунис, в Йордания и в други арабски държави подобни закони постепенно се отменят, това дава кураж на правозащитниците, юристите и на самите жени да настояват за цялостни промени в законодателството, казва мароканската правозащитничка Кадия Риади. "Това ни помага да се борим срещу онези, които злоупотребяват с религията, за да бетонират мъжката гледна точка", обяснява тя и припомня, че в Мароко изнасилването вече се наказва с до 20 години лишаване от свобода.

Мароко още през 2014 година отмени закона, който оправдаваше изнасилвача, ако се ожени за изнасилената. Повод за отмяната стана случаят с една 16-годишна девойка, принудена да се омъжи за изнасилвача си, която се самоуби с отрова за мишки. Тогава в страната се надигна огромно възмущение, а правозащитниците и различни граждански организации дълго агитираха за отмяна на закона.

Началото е поставено, но все още има много работа, казва Риади. Защото достойнството на жената все още не е под достатъчна закрила.

Полша и църквата: Нима сме в 19-ти век?

От дни насам поляците протестират срещу съдебната реформа. Католическата църква обаче мълчи. Тя е тясно свързана с управляващата партия...

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com