Каква ще бъде Сирия утре

2315
Каква ще бъде Сирия утре
Снимка: Getty Images / Guliver

Битката за Алепо премахва част от въпросителните в кървавия конфликт в Сирия. ИД изглежда допълнително отслабена. Никой обаче още не знае как ще изглежда Сирия след няколко години, твърди Райнер Херман от ФАЦ.

Все още не се вижда краят на решителната битка за Алепо. През последните дни обаче тази, най-голяма дотук в гражданската война в Сирия, битка внася известна яснота по два въпроса. От една страна тя е повратен момент в този конфликт, в който един военен ислямистки съюз се утвърди като страна във войната срещу режима на Асад. Алиансът, възникнал около местния клон на Ал Кайда в Сирия, бележи най-голям успех в борбата срещу режима и неговите съюзници. Той печели от факта, че отчаяното цивилно население е доведено дотам да приема вече всяка власт, с която то свързва надеждите си за връщане към нормалността.

Масово бягство на кюрди от Турция?

След неуспешния преврат турското правителство започна разправа с политическите си противници. Кюрдската общност в Германия предупреждав...

От друга страна битката за Алепо демонстрира ясно, че в случая става въпрос за един конфликт на религиозна основа: елитни шиитски милиции от ливанската "Хизбула" се бият срещу сунитските противници на режима. Тези бойци пристигнаха отдалеч, за да не допуснат ислямистките бунтовници да обсадят западните райони на Алепо, контролирани от частите на Асад. Напредването на шиитските милиции стана възможно, след като президентите на Русия и Турция се разбраха за координирани действия. Така руската бойна авиация почти преустанови бомбардирането на цели в източните квартали на Алепо, което позволи на поддържаните от Турция бунтовници да си поемат глътка въздух.

В същото време Русия има полза от чистките в Турция, защото те отслабват трансатлантическото крило и подсилват евразийската фракция в турската армия. Водещи за евразийското течение винаги са били регионалните интереси, например борбата срещу кюрдите, а не съюзът с далечна Америка. В Северна Сирия сега ще си проличи докъде може да стигне новото руско-турско сътрудничество. Добрата новина от последните дни е, че съюз от кюрдски и арабски бойци е изтласкал "Ислямска държава" (ИД) от нейния бастион Манбидж. Става ясно, че кюрдските бойци са най-важните съюзници в борбата срещу ИД. И въпреки натиска на Анкара, сега може да стане така, че и Русия да подкрепи сирийските кюрди - след като това сториха САЩ.

Битката за Алепо премахва част от въпросителните. Но все още никой няма никаква представа за това каква ще бъде Сирия утре.

Източник: ФАЦ/Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com