Полша отново търси виновници

854
Полша отново търси виновници
Снимка: Getty Images / Guliver

Полското правителство продължава да търси виновните за самолетната катастрофа от Смоленск. Варшава обвинява бившия премиер Доналд Туск в държавна измяна, а руските диспечери - в умишлено предизвикване на катастрофата.

С полагане на венци и литургии Полша отбелязва седмата годишнина от самолетната катастрофа над Смоленск. На 10 април 2010 година полският президент Лех Качински, съпругата му, висши военни и политица са на път към Катин, за да участват във възпоменателната церемония по повод 70-годишнината от Катинското клане. Малко преди кацане обаче самолетът им се разбива в гората до летището. Всичките 96 души на борда умират.

Малко след това две правителствени комисии (полска и руска) стигнаха до заключението, че вероятната причина за катастрофата е била решението за кацане, взето от пилотите въпреки гъстата мъгла. Макар че навремето двете комисии са единодушни, днес вътрешнополитическият спор за предисторията и последиците от катастрофата става все по-остър. Ярослав Качински - братът на загиналия в катастрофата Лех Качински - е председател на националноконсервативната правителствена партия "Право и справедливост". Досега той твърдеше, че бившият премиер Доналд Туск носи "морална" вина за катастрофата, защото е летял сам до Русия, вместо да пътува заедно с президента Лех Качински.

Туск е обвинен в държавна измяна

Сега обаче и полското правосъдие се активизира. Министърът на отбраната Антони Мачеревич е завел дело срещу Доналд Туск. Обвинението гласи "дипломатическа измяна", което, според наказателните кодекси в други страни, е нещо като "държавна измяна". Полското законодателство предвижда в такива случаи до десет години затвор. При това обвинителят има предвид времето след катастрофата. Обвинението гласи, че правителството на Доналд Туск е допуснало груби грешки при разследването на катастрофата и се е поддало на влиянието от Москва. Антони Мачеревич казва, че Туск "не е изпълнил своите задължения" и с лека ръка е предал разследването на причините за катастрофата в ръцете на Русия. Освен това бившият премиер не бил сторил всичко необходимо за връщането на останките от самолета в Полша, както бил обещал тогавашният президент Дмитрий Медведев. Същото се отнася и до черната кутия, която и до днес се намира в Русия.

През март Полша успя да привлече един съюзник, който може да помогне за връщането на самолетните останки в Полша. Става дума за аржентинеца Луис Морено Окампо, който до 2012 година беше главен обвинител на Международния наказателен съд в Хага. В интервю за полския вестник "Dziennik" той казва, че искал да даде своя принос "като експерт и съветник в контекста на международното право". Морено Окампо уверява, че щял да представи "независимо становище".

Русия е искала да елиминира Качински?

Как национализмът погуби една държава

Преди 25 години двама сръбски екстремисти погребаха мира и мултикултурния характер на цяла Босна. Дали възходът на национализма в днешн...

В друго дело, касаещо ролята на висши полски правителствени представители във връзка с катастрофата над Смоленск, като свидетел е призован бившият външен министър Радослав Шикорски. Освен това сега полските власти обвиняват и руските диспечери, че въпреки мъглата са "примамили" полския самолет да кацне. Предполага се, че руската страна е искала да елиминира президента Лех Качински, който е бил противник и критик на тогавашния премиер и сегашен президент Владимир Путин.

Впрочем, от записи на разговорите, които са известни отдавна, се знае, че двамата диспечери на почти неизползваното летище в гората са били твърде натоварени и  отчаяно са се опитвали да се свържат с началниците си. В крайна сметка решили да разрешат кацането на полския самолет въпреки гъстата мъгла, вместо да затворят летището.

Изясняването на причините за катастрофата над Смоленск преследва и вътрешнополитическа цел. Днес критиците дори говорят за "смоленска религия" в Полша. Разследването придава на смъртта на президента и останалите 95 полски гражадани по-дълбок смисъл. То поставя катастрофата наравно с други национални трагедии - например с тази от Катин.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com