Провалът на Запада в Сирия

1920
Провалът на Запада в Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

Алепо е на път да падне изцяло в ръцете на Асад. Това е свидетелство за моралния провал на Запада и неговата сирийска политика. Защото САЩ и западният свят също имат вина за ужаса в Сирия. Коментар на Райнер Золих.

Няма военно решение за Сирия - това твърдят западните политици от години. Руският президент Владимир Путин, неговото сирийско протеже Асад и неговите ирански и ливански съюзници обаче явно гледат на нещата другояче. След като продължиха да бомбардират източната част на Алепо и оставиха хората там да гладуват, силите на режима и съюзническите шиитски подразделения се готвят да завладеят и последните контролирани от бунтовниците квартали на някогашната икономическа метрополия. Те не се замислят за съдбата на хората там. За тях най-важна е военната победа и унижението на противника.

Грешката на Обама

А какво правят САЩ и ЕС? На практика нищо. Западът отправя предупреждения, свиква конференции и внася резолюции. В действителност обаче само наблюдава отстрани. Затова и очертаващото се падане на Алепо е свидетелство за провала на Запада и неговата сирийска политика. Морален и политически провал! При това е направо смешно да се твърди, че Путин и Асад съзнателно използвали създалия се вакуум след президентските избори в САЩ. Та те дори нямат нужда от това. Защото не победата на Доналд Тръмп завърза ръцете на Барак Обама. Той винаги е бил с вързани ръце. 

Техеран: Бебета за по 50 евро

Все повече млади жени в Техеран продават своите новородени бебета за по няколко евро – някои от майките са наркозависими, други ...

В Сирия Обама не искаше да повтаря фаталната грешка, която предшественикът му Джордж Буш допусна в Ирак. Само че точно с този свой уж пацифистки подход Обама и целият Запад всъщност се превърнаха в съотговорници за сирийската трагедия. Защото по този начин Западът окуражи преди всичко Русия и Иран, но и все по-непредвидимите американски съюзници като Саудитска Арабия и Турция да превърнат Сирия в религиозно и заредено с етнически напрежения бойно поле. Въпреки последните развития, изход от сирийската спирала на насилие просто не се очертава, нито пък политическо или военно решение. Ако сега Алепо отново падне изцяло в ръцете на Асад, това ще бъде силна демонстрация на мощ от страна на режима: това би означавало, че под руска закрила Асад не може да бъде свален и ще остане на власт. Въпреки това, в селските райони умерените и радикалните бунтовници ще продължат да воюват. И отново ще намерят сунитски съюзници, които енергично да ги подпомагат. Не бива да изпускаме из очи и терористите от т.нар. "Ислямска държава". Не на последно място и поради това, че Москва и Дамаск досега не се бориха сериозно срещу тях, въпреки многобройните уверения в противното.

Ужасът продължава

Трагедията на Алепо е символ на едно прозрение, което е известно отдавна. А именно, че вероятно най-големият военнопрестъпник на нашето време Башар Асад ще остане още толкова дълго на власт, докато Русия или Иран не го свалят и докато САЩ продължават да гледат безучастно. Само че Асад не може да умиротвори Сирия - дори и ако Доналд Тръмп действително предприеме съвместни действия с Путин, както се опасява сирийската опозиция. Така че: избиването продължава.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com