САЩ - съюз на паралелни светове?

1357
САЩ - съюз на паралелни светове?
Снимка: Gettyimages.com

Обществото в САЩ се е разпаднало на паралелни светове. В социалните мрежи вилнеят субективни страхове и възгледи, медиите са разделени на либерални и консервативни, платформа за обща дискусия няма. Коментира Инес Пол.

Вашингтон Пост пише за „потрес”, Ню Йорк Таймс – за „екстремна криза”, CNN и различни либерални тв-канали също се занимават само с това: как изобщо е възможно Доналд Тръмп да обиди едно семейство, чийто син е загинал по време на бойни действия в Ирак?

Кандидатът за президент на републиканците в случая реагира не само без съчувствие, но и без никакво уважение – а това беше прекалено дори за неговия нрав. Обяснението сигурно се крие в това, че атаката на мюсюлманското семейство Кан истински го засегна. Както е известно, по време на конгреса на демократите двамата съпрузи пряко нападнаха с думи Доналд Тръмп. Те го обвиниха, че иска да забрани на мюсюлмани да влизат в САЩ, а в същото време лично не е пожертвал нищо за страната си. За разлика от тях самите и от много други емигрантски семейства от мюсюлманско вероизповедание, които са дали най-голямата възможна жертва: живота на любимото си дете.

Критика от собствените редици

Реакцията на Тръмп показва, че той много лесно се засяга, че изявленията му могат да бъдат необмислени и непремерени, когато се чувства притиснат до стената – а всичко това е опасно. А постовете му в Туитър този път ядосаха и много лидери на Републиканската партия. От председателя на Конгреса Пол Райън и бившия губернатор на Флорида Джеб Буш так чак до предишния кандидат за президент на републиканците Джон Маккейн – дълъг е списъкът на авторитетните републиканци, които изрично защитиха семейство Кан и по този начин застанаха срещу Тръмп. Разбира се, и президентът Барак Обама не пропусна възможността да разкритикува най-остро претендента.

А това вече е нещо. Особено след един уикенд, през който Доналд Тръмп демонстрира не само липса на такт, но и пълно невежество в областта на външната политика. В едно тв-интервю той дословно каза: „Путин няма да влезе в Украйна, от мен да го знаете. Няма да влезе, окей?” Едно доста конфузно изказване.

Истаблишмънтът е разтревожен. Изцепките на Тръмп предизвикаха истински шок у републиканските лидери, които постепенно разбират кого точно са издигнали за кандидат. Но сред мнозинството, което поддържа Тръмп, всичко това едва ли ще доведе до някаква промяна. Просто защото широки кръгове от населението в САЩ изобщо не научават за гафовете на кандидата - доколкото медийният пейзаж в САЩ е строго парцелиран.

Арабите в Израел - граждани втора категория?

Една пета от гражданите на Израел са араби. Те се чувстват граждани втора категория, които са подложени на нещо като „расово раз...

Крайно десният телевизионен канал Фокс-Нюз, който доминира сред телевизиите, почти не пусна новини за семейство Кан. И обратното – либералната радиостанция NPR, която е лидер сред радиата, проследи подробно историята. Колкото до вестниците – те сякаш отмират, тъй че големи либерални институции като Ню Йорк Таймс и Вашингтон Пост вече достигат само до образованите елити, които тъй или иначе в мнозинството си не симпатизират на Тръмп.

Ехото на самовзирането

Да не забравяме потребителите във Фейсбук, Туитър и другите социални мрежи. Те обикновено тъй или иначе се движат само в своите доброволно избрани микро-светове, където не поставят под съмнение собствените си оценки, страхове и надежди, а тъкмо обратното – там взирането в себе си и в своите възгледи отеква и се мултиплицира в милионен порядък. В един толкова разпокъсан медиен свят хората много трудно стигат до критичен анализ на собствените си убеждения.

През настоящата изборна година САЩ ще стигнат до горчивия извод, че когато една страна се превърне в обикновен съюз от паралелни светове, нещата не отиват на добро. Просто вече няма общи платформи за публичен дебат и политически спорове, които са насочени към решения, а не към скандали.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com