X
 
 

СПИН: Източна Европа е по-зле от Африка

2491 0
photo of СПИН: Източна Европа е по-зле от Африка
Снимка: Thinkstock/ Guliver
Навсякъде по света намаляват новите случаи на СПИН. С едно единствено изключение: Източна Европа. В Русия и Украйна болестта се разпространява толкова бързо, че експертите са шокирани и говорят за „епидемия“.

Силвия Урбан от организацията „Германска помощ за болните от СПИН“ говори за "катастрофа": през 2016 година повече от 100.000 души в Русия са се заразили с вируса ХИВ. В Германия, която има два пъти по-малко население, инфекциите са били 3 200, т.е. около 30 пъти по-малко отколкото в Русия. Освен това в света прогресивно намаляват случаите на нови зарази от СПИН - от 2000 г. насам броят им е спаднал с 1/3, а смъртните случаи са намалели наполовина. С едно единствено изключение - Източна Европа.

Финландия: По 560 евро на месец, без да работиш

Какво би било, ако всеки получава по 560 евро, за които нито се отчита някому, нито има нужда да работи. Това ли е бъдещето на трудовия...

Преследвани и дискриминирани

Силвия Урбан припомня, че разпространението на вируса ХИВ може да бъде ограничено ефективно чрез по-силна превантивна защита и пробните изпитания на нови лекарствени схеми. В Русия обаче нещата са по-различни, казва тя и пояснява: "Там хората от т.нар. рискови групи биват преследвани и дискриминирани. Темите "секс" и "хомосексуалност" са табуизирани. Средствата за борба с вируса на СПИН са ограничени, а неправителствените организации, които получават дарения от чужбина, са преследвани от държавата. А тъкмо неправителственият сектор играе ключова роля за превенцията на болестта, показва например германският опит“, обяснява Урбан.

"Можем много да научим от Германия, убеден е също и ръководителят на руския Федерален център за борба със СПИН Вадим Покровский. Той посочва, че приемането на наркотици си остава основният начин за разпространение на вируса ХИВ в Русия. И понеже много от наркоманите са хетеросексуални мъже, те застрашават и своите партньорки, казва експертът. По негова информация, между 3 и 4 процента от руските мъже на възраст от 30 до 40 години са носители на вируса ХИВ.

Кибервойна на Русия срещу НАТО?

Русия явно води нова кибервойна, като се опитва да сплашва и шпионира военнослужещи на НАТО, разположени в Прибалтика и Полша. Методът...

В групата на наркоманите заразен е всеки пети, а сред хомосексуалните - всеки десети. "Хомофобията, негативното отношение към наркозависимите и неуреденият правен статут на проститутките водят до това, че Русия не успява да проведе и половината от превантивните действия и мерки, които са по силите на повечето други страни в света", казва още Покровский. Той добавя, че религиозността на руснаците в последните години се е засилила многократно. Тази религиозност понякога се изразявала в крайна консервативност, която противоречи на развитието на модерното общество.

Идеологията срещу науката

В Източна Европа регистрираме епидемия не само от ХИВ, но също и епидемия от дискриминация, сексуална омраза и ксенофобия, казва заместник-директорът на организацията UNAIDS Луиз Лурес. "СПИН се разпространява най-бързо там, където хората биват дискриминирани", казва той. Лурес твърди, че в Източна Европа положението днес е по-тежко дори от това в Африка. "Ако страните от региона не намерят бързо средства за спиране на разпространението на вируса на СПИН, след време ще бъдат необходими много повече пари и усилия", предупреждава експертът.

Славяни, но мюсюлмани: къде им е мястото?

Държавите на Балканите са етнически дефинирани. Славянските мюсюлмани, например помаците в България, имат доста прагматичен подход към...

Според Раминта Стуйкайте, съветничка на специалния пратеник на ООН за Източна Европа по въпросите на болестта СПИН, климатът в Русия за превенция на заболяването е напълно "отровен". "Но рано или късно научните  аргументи ще натежат над идеологическите съображения", убедена е тя.

Източник: Дойче веле

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Новини или Novini - картината на печата ...

Четвъртък е малкия петък според бляновете за края на седмицата. А тази бе повече от интензивна - след убийството на Виктория Маринова с...