Те са неприлично богати

1507
Те са неприлично богати
Снимка: Getty Images/Guliver

Общият оборот на британската Премиър лийг през изминалия сезон е бил 4,4 милиарда евро, а този на Бундеслигата е 2,4 милиарда. Повече от ясно е: футболните клубове са неприлично богати.

Байерн Мюнхен спокойно може да започне отсега да се подготвя за отпразнуването на шампионската титла през май 2017. Защото всички треньори от Бундеслигата - с изключение на един - са убедени, че шампион на новия сезон ще бъде Байерн Мюнхен. Треньорите може и да се заблуждават, но както знаем, това се случва доста рядко.

Байерн Мюнхен оставя далеч след себе си останалите германски отбори – не само в спортно отношение. Това е клубът с най-многото титли, с най-многото фенове, с най-скъпо платените футболисти и с най-тлъстата банкова сметка. Но и другите отбори от Бундеслигата не могат да се оплачат. От година на година те печелят все повече. Това, което каза преди една година председателят на германския футболен съюз Кристиан Зайферт, важи с пълна сила и днес. "Този, който расте десет пъти по-бързо от германската икономика, се намира в стабилна позиция!", поясни той по адрес на футбола.

Англия - мерило за всичко

В Европа първото място във финансово отношение се заема от Англия. Преди всичко заради телевизионните права за излъчването на мачовете. Те носят на британската футболна лига толкова много печалби, колкото на никоя друга в Европа. Непосредствено след Премиър лийг се нарежда Бундеслигата. Общият оборот на Премиър лийг през изминалия сезон е бил 4,4 милиарда евро, а този на Бундеслигата е 2,4 милиарда.

Германските футболни клубове печелят много пари и от продажбата на билети поради нарасналия зрителски интерес. "И в това отношение Бундеслигата бележи ръст от 8 процента. Посещаемостта на германските стадиони е над 90 процента. Другите европейски професионални лиги могат само да мечтаят за подобни показатели", казва Карстен Халаш. Все пак телевизионните права за излъчване си остават най-солидният източник на пари. Според Карстен Халаш, през следващия сезон приходите за Бундеслигата от правата за излъчване ще се увеличат. Тя обаче няма да може да се изравни в английската Премиър лийг. "Англичаните играят тук в по-висша лига", казва той.

Трансферът на таланта на Шалке - Лерой Зане - в Манчестер Юнайтед е показателен за това неравновесие. Англичаните платиха 50 милиона евро за талантливия футболист. Същото се отнася и до възнагражденията на футболистите. 20-те клуба от Премиър лийг харчат за заплати общо 2,7 милиарда евро, докато общите възнаграждения за футболистите от 18-те клуба от Бундеслигата са 1,3 милиарда евро. Въпреки това страховете от разпродажба на германските футболисти в посока Англия са неоправдани.

Масово бягство на кюрди от Турция?

След неуспешния преврат турското правителство започна разправа с политическите си противници. Кюрдската общност в Германия предупреждав...

Националите Андре Шюрле, Марио Гьотце и Матс Хумелс смениха работодателите си през този трансферен прозорец, но останаха в Бундеслигата. Централният нападетел Марио Гомес пък отново се завърна в Германия и се присъедини към отбора на Волфсбург, който от своя страна препродаде бившия национал Макс Крузе на конкурентите от Вердер Бремен.

Парите от Острова

Някои от клубовете от Бундеслигата получиха тлъсти сума от Англия през този трансферен прозорец. Те обаче ги инвестираха в нови футболисти. Борусия Дортмунд похарчи 110 милиона евро за покупка на нови играчи, а Байерн Мюнхен - над 70 милиона. Дори и класиралият се в средата на таблицата през миналия сезон отбор на Волфсбург, който не участва и в международните турнири, успя да задържи звездата си Юлиан Дракслер и да похарчи още 50 милиона за нови попълнения. Досега 18-те клуба от Бундеслигата са инвестирали общо 460 милиона евро в нови футболисти. Преди една година тази сума възлизаше на 415 милиона.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com